Nieuwe premier Turkije belooft harmonie en uitroeien PKK

De Turkse minister van Transport Binali Yildirim (60) is naar voren geschoven om de nieuwe premier van Turkije te worden. Hij is de enige kandidaat voor het voorzitterschap van de regerende AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan. Zodra Yildirim zondag op het buitengewone partijcongres is gekozen, neemt hij automatisch het premierschap van de terugtredende Ahmet Davutoglu over.

Kees Elenbaas
Turkse Minister van Transport Binali Yildirim Beeld anp
Turkse Minister van Transport Binali YildirimBeeld anp

Na het accepteren van zijn kandidatuur zette Yildirim de toon voor zijn premierschap. 'Ik zal al het mogelijke doen om in volledige harmonie samen te werken met onze oprichter en leider en daarnaast met mijn collega's uit alle gelederen van de partij om de doelstellingen van ons grote Turkije te verwezenlijken.' Verder beloofde hij een einde te maken aan het PKK-terrorisme in het land met de woorden: 'Natie, wees gerust, we zullen deze plaag verwijderen van de Turkse agenda.'

Yildirim heeft een hoge maritieme opleiding en is al meer dan twintig jaar een trouwe bondgenoot van president Erdogan. Yildirim was van 1994 tot 2000 directeur-generaal van de ferrydienst van Istanbul onder de toenmalige burgemeester Erdogan. Hij vormde de veerdienst van Istanbul om tot één van de grootste bedrijven in zijn soort.

Politieke loopbaan niet zonder incidenten

In augustus 2001 stond hij samen met Erdogan aan de wieg van de AK-partij en speelde vervolgens in verschillende kabinetten een belangrijke rol in het moderniseren van de Turkse infrastructuur en transportsector. Zo was hij medeverantwoordelijk voor de aanleg van duizenden kilometers aan nieuwe snelwegen, enkele tientallen nieuwe vliegvelden door het hele land, de hogesnelheidstrein en de eerste tunnel onder de Bosporus die in 2013 werd geopend.

Maar zijn politieke loopbaan verliep niet zonder incidenten. In 2005 werd hij beschuldigd van seksisme, nadat er foto's verschenen van zijn vrouw die alleen aan een tafeltje zat te eten terwijl de minister verderop met een groep mannen zat. Daarbij werd eraan herinnerd dat hij als student weigerde de Bosporus Universiteit in Istanbul te bezoeken omdat er geen scheiding tussen mannen en vrouwen bestond op de campus. Als minister van Transport en Communicatie pleitte hij voor het verregaand afluisteren van het telefoonverkeer met als argument dat het niets uitmaakt als je niets te verbergen hebt en je niet moet telefoneren als je wel wat te verbergen hebt. Begin 2014 kreeg Yildirim een golf van nationale en internationale verontwaardiging over zich heen door (tijdelijk) YouTube en Twitter te blokkeren.

null Beeld anp
Beeld anp

'Zijn kandidatuur voor het leiderschap van de partij is het resultaat van een periode van zorgvuldige consultatie en gebaseerd op grote consensus', zei een partijwoordvoerder donderdag. Ruim 80 procent van de partijleden steunt de kandidatuur van Yildirim. Hij wordt alom gezien als de man die Erdogan gaat helpen om via een grondwetswijziging zijn felbegeerde presidentiële systeem in te voeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden