Nieuwe premier in Bangladesh

Daags na het afkondigen van de noodtoestand heeft president Iajuddin Ahmed een nieuwe premier benoemd aan het hoofd van de interimregering van Bangladesh....

De nieuwe premier trad aan binnen 24 uur na het afkondigen van de noodtoestand. President Ahmed, die donderdag zelf was afgetreden als leider van de interimregering, heeft ook de verkiezingen van 22 januari voor onbepaalde tijd uitgesteld.

De beëdiging van de nieuwe premier werd bijgewoond door oud-premier Sheikh Hasina. Haar aanhangers hadden sinds oktober een reeks van stakingen en andere protestacties gehouden in heel Bangladesh, waarbij tientallen doden zijn gevallen. Daardoor zag de president zich genoopt het premierschap neer te leggen en de verkiezingen uit te stellen. Sheikh Hasina’s verbond van 19 partijen weigerde eraan mee te doen. Zij beschuldigde president Ahmed ervan haar aartsrivale, oud-premier Khaleda Zia, te bevoordelen.

Vanwege de verkiezingsboycot door de grote partijen hadden de Verenigde Naties en de Europese Unie hun waarnemers al teruggetrokken uit Bangladesh. Zij hadden geen vertrouwen meer in een eerlijke stembusgang.

De politieke strijd verloopt in Bangladesh van oudsher dermate heftig, dat de grondwet voorziet in de installatie van een interimregering voorafgaand aan de verkiezingen. Die moet het land rustig houden in de campagnetijd en erop toezien dat de verkiezingen zelf vrij en eerlijk verlopen.

‘De burger is tevreden over het uitstellen van de verkiezingen. Ten eerste omdat het normale leven weer op gang kan komen en ten tweede omdat het duidelijk was dat de kiezerslijsten niet klopten en de tijd te kort was om ze te corrigeren’, mailt Lisa van Gerven vanuit Dhaka, waar zij een project voor straatkinderen runt.

‘Maar niemand weet hoe het nu verder gaat. De meeste Bengalezen zijn pessimistisch en verwachten nieuwe demonstraties en blokkades. Ze hebben vertrouwen in het leger, maar zijn bang voor de politie sinds die op grond van de noodtoestand mensen ‘preventief’ mag arresteren zonder arrestatiebevel.’

Hoewel de noodtoestand van kracht blijft, zijn de censuur op de media en het uitgaansverbod gisteren opgeheven. Donderdag was Van Gerven even voor het ingaan van de avondklok naar huis gereden. ‘Ik heb het nog nooit zo stil meegemaakt’, beschrijft ze de rit. ‘Zelfs de nachtwakers, die normaal op straat staan te badmintonnen, waren binnen de poorten.’

De nieuwe interimpremier, de 66-jarige Fakhruddin Ahmed, staat als econoom in hoog aanzien en wordt beschouwd als politiek neutraal. In eerste instantie had de president het premierschap aangeboden aan Muhammad Yunus, die in december de Nobelprijs voor Vrede heeft gekregen voor zijn initiatief van het microkrediet. Yunus bedankte echter voor de eer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden