Nieuwe Poolse voetgangersroute onduidelijke en gevaarlijke omweg

De nieuwe route voor voetgangers aan de Poolse kant van de grens leidt nog tot veel onduidelijkheid, onbegrip en verontwaardiging....

Gubin wil het grensverkeer van en naar Guben beter kanaliseren. Het voetgangersverkeer is daarom vanaf deze maand geheel gescheiden van het auto- en vrachtverkeer. Aan Duitse zijde is niets veranderd, daar moet de voetganger nog steeds via de Lohmühlenstrasse de grens over. Ook een omweg, overigens.

In Gubin kan de voetganger nu, als hij de brug over is, niet meer gewoon rechtdoor. Hij moet rechtsaf, langs het voormalige internaat - nu niet in gebruik - en moet driehonderd meter langs het water lopen (Aleje Luzyckie) voor hij met een grote bocht richting centrum of sigarettenmarkt kan gaan.

Voor degenen die naar de 'Polen-markt' gaan, maakt de heenweg geen verschil. Zij kunnen langs het water doorlopen. Maar ze kunnen hun lol op met de terugreis. Ze moeten eerst de grens links laten liggen en kunnen via de sigarettenmarkt en de flats aan de Neisse naar de brug toe.

Vooral voor toeristen is de route niet duidelijk. Op de terugreis lopen ze de kortste weg naar de brug, waar de douane ze terugstuurt. Om aan de goede doorgang te komen, zijn ze zeker tien minuten kwijt.

'Ik vind het belachelijk', zegt een Duitse douanier. 'Vooral voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn, is het onverantwoord. Die zijn uren onderweg als ze verkeerd zijn gelopen. Kijk, aan de overkant van de rivier, daar loopt weer een groepje. Die lopen ook verkeerd.'

Nog erger vindt ze het dat de nieuwe route langs de rivier loopt, achter het internaat. 'Daar is het donker, levensgevaarlijk. Daar stuur je toch geen jonge vrouwen langs? Als er iets gebeurt, ziet niemand het. Ik snap niet dat ze het daar niet een beetje opknappen. Er moet verlichting komen. En laat ze er toch een bloemetje neerzetten.'

Voorlopig blijft de route zo. Misschien dat er iets verandert als de nieuwe grensovergang, over de nieuwe brug tussen Forst en Guben, er is. De bouw van de brug begint volgend jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden