Nieuwe plant in Nederland

Er heeft zich een nieuwe exoot aangediend in Nederland, het parelvederkruid. Zijn oorsprong ligt in Zuid-Amerika, maar de laatste jaren heeft de grijsgroene plant met diep ingesneden bladeren zich op vijftig plaatsen in Nederland verbreid....

In het Ommerkanaal in Overijssel heeft het parelvederkruid zich 'schrikbarend' weten te vermeerderen, staat in het jongste nummer van H 2

O, het tijdschrift voor watervoorziening en waterbeheer.

Net als die andere uitheemse nieuwkomer, de grote waternavel, is het parelvederkruid moeilijk onder controle te krijgen. De exoten hebben geen natuurlijke vijanden en kunnen daardoor ongestoord voortwoekeren.

En net als bij de waternavel gaat het om een vijver- en aquariumplant. Tuinliefhebbers kopen graag exoten, maar als de vijver dichtgroeit, wordt de plant uitgerukt en in de dichtstbijzijnde sloot gegooid.

Silvia Meyer, hydrobiologisch medewerker bij het waterschap Velt en Vecht (WVV) en auteur van het artikel, verwachtte dat de plant zou doodvriezen in een strenge winter. Maar omdat die uitbleef, is die strategie niet geslaagd. Het parelvederkruid is alsnog losgemaakt van de oevers en afgevoerd.

Het Ommerkanaal heeft natuurvriendelijke oevers, waar maaien taboe is. Maar omdat het kruid een invasie dreigt te worden, kan de waterafvoer in gevaar komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.