NieuwsDrugsdoden

Nieuwe piek in drugsoverdoses VS: bijna 72 duizend in 2019

Het aantal Amerikanen dat stierf aan een drugsoverdosis is in 2019 weer gestegen. Vorig jaar kwamen 70.980 gebruikers om het leven na een overdosis, een toename van 4,8 procent vergeleken met het jaar daarvoor. De gebruikte drugs varieerden van verboden drugs zoals heroïne en cocaïne tot pijnstillers. In 2018 daalde het aantal overdoses juist.

Meer dan de helft van de drugsdoden vielen door de sterke pijnstiller fentanyl.  Beeld AFP
Meer dan de helft van de drugsdoden vielen door de sterke pijnstiller fentanyl.Beeld AFP

Dit blijkt uit voorlopige cijfers van de Amerikaanse ziektebestrijdingsdienst CDC. Deskundigen verwachten dat er dit jaar opnieuw een stijging te zien zal zijn, onder andere vanwege de coronacrisis.

De toename van het aantal drugsoverdoses laat zien dat de relatief goede cijfers over 2018 slechts een incident waren. In dat jaar was er voor het eerst in 25 jaar sprake van een afname met 5,1 procent. Deskundigen hoopten toen dat deze daling zich zou doorzetten.

Ook president Trump, die de bestrijding van de opiaten-epidemie tot een speerpunt maakten van zijn beleid, zag de daling toen als een hoopvol teken. Nu blijkt het dodental in 2019 zelfs een nieuw triest record. Het vorige recordaantal was in 2017. Toen stierven 70.699 personen aan een overdosis. In meer dan de helft van de overdosisgevallen, 36.500, waren fentanyl, een sterke pijnstiller, en andere synthetische drugs in het spel.

Weinig goeds

Vorig jaar was er ook een stijging te zien van overdoses van cocaïne. Het meest stegen drugsoverdoses in South Dakota, waar 54 procent meer doden waren te betreuren vergeleken met 2018. Ook North Dakota (31 procent) en Alaska (27 procent) werden geconfronteerd met een flinke stijging. Slechts 13 staten zagen minder overdosesdoden.

De voorlopige cijfers over dit jaar voorspellen weinig goeds voor 2020. Tot nu toe zijn er 13 procent meer drugsdoden gevallen in de VS vergeleken met vorig jaar. Dit blijkt uit onderzoek van de New York Times. De krant verzamelde gegevens van lokale overheden en van de staten. Deze cijfers hebben betrekking op veertig procent van de 331 miljoen Amerikanen. Als deze stijging doorzet, zal de toename van het aantal drugsdoden in 2020 het sterkst zijn sinds 2016.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden