Nieuwe pensioenkorting dreigt

Gepensioneerden uit het onderwijs, de ambtenarij en de metaalsector moeten rekening houden met een tweede verlaging van hun pensioenuitkeringen. Ondanks herstel op de beurs en eerdere verlaging van de uitkering, hebben de pensioenfondsen onvoldoende buffers.

VAN ONZE VERSLAGGEVER FRANK VAN ALPHEN

AMSTERDAM - Pensioenfonds ABP kwam woensdag als eerste fonds met een duidelijke waarschuwing. 'De kans dat ABP volgend jaar voor een tweede maal de pensioenen moet verlagen, is aanzienlijk', zei bestuursvoorzitter Henk Brouwer bij de presentatie van het jaarverslag over 2012. Ook andere fondsen met een dekkingsgraad rond de 100 procent zitten in de gevarenzone. Dit zijn veelal de pensioenfondsen die per 1 april reeds hun uitkeringen hebben verlaagd.

Hoewel de dekkingsgraad, de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen, van het ABP dit jaar is gestegen van 97 naar 100 procent, waarschuwt Brouwer de miljoenen deelnemers voor een mogelijke nieuwe verlaging. 'Volgens onze berekeningen is de kans op een verlaging groter dan de kans dat we op ruim 104 procent eindigen', aldus Brouwer. Dat is de dekkingsgraad die het fonds eind dit jaar moet hebben omdat dan het vijfjarige herstelplan eindigt.

Over de omvang van de verlaging van de pensioenen van werkenden en gepensioneerden valt volgens Brouwer nu niets zinnigs te zeggen. 'De rente heeft bijvoorbeeld een grote invloed. De daling van de rente met 0,1 procent leidt tot de daling van de dekkingsgraad van 1,7 procent', aldus het voormalige directielid van De Nederlandsche Bank. Hoe lager de rente, hoe hoger pensioenfondsen hun verplichtingen moeten waarderen.

In het jaarverslag noemt het fonds voor ambtenaren en onderwijzers een kortingspercentage van 1,6 procent als indicatie. Dit jaar verlaagde het grootste fonds van Nederland, dat bijna 300 miljard euro onder beheer heeft, de pensioenen met 0,5 procent. Dat was een bescheiden verlaging in vergelijking met veel andere fondsen die kortingen tot maximaal 7 procent doorvoerden. Metaalfondsen PME (-5,1) en PMT (-6,3) sneden bijvoorbeeld veel dieper in de pensioenen.

Andere fondsen met een dekkingsgraad van circa 100 procent sluiten een tweede ronde verlagingen evenmin uit. 'Als de situatie niet verder verbetert, moet het pensioenfonds mogelijk extra maatregelen nemen', meldt bijvoorbeeld het pensioenfonds voor de vleeswarenindustrie (100,7 procent eind april). 'We liggen nu op koers met de dekkingsgraad, maar als de financi- ele markten zich niet herstellen of nog verder wegzakken dan komt een tweede verlaging in 2014 wel heel dichtbij', laat metaalfonds PME weten.

Als de aandelenkoersen, die dit jaar met name in de ontwikkelde landen al met zo'n 15 procent zijn gestegen, niet verder klimmen en de rente op hetzelfde niveau blijft, zullen de fondsen met een dekkingsgraad van 100 procent 4 à 5 procent moeten korten. Ze kunnen de pijn niet meer uitsmeren over meerdere jaren zoals eerder tijdens het hersteltraject.

De dreigende verlagingen komen bovenop het jarenlang niet verhogen van pensioenen om de inflatie bij te benen. Zo lopen de huidige ABP-pensioenen ongeveer 9 procent achter bij een volledig geïndexeerd pensioen. Veel andere fondsen kampen met vergelijkbare achterstanden.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden