Nieuwe patrouilles VS bij 'Chinese' eilanden

De Amerikaanse marine is van plan om ieder kwartaal twee patrouilles uit te voeren bij de omstreden kunstmatige Spratly-eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Dat maakte een Amerikaanse defensiefunctionaris maandag bekend. De plannen zullen de betrekkingen met China opnieuw flink onder druk zetten.

Een van de Chinese kunstmatige eilanden. Beeld reuters
Een van de Chinese kunstmatige eilanden.Beeld reuters

Vorige week leidde een patrouille van een Amerikaans oorlogsschip bij de eilanden tot een diplomatieke rel. China eist, net als overigens een paar buurlanden, de Spratly-eilanden in het gebied op.

'We komen ongeveer twee keer per kwartaal of iets meer dan dat', zei de Pentagon-functionaris. 'Dat is een juiste geregelde hoeveelheid, maar niet een constante doorn in het oog. Het voldoet aan onze bedoeling om onze internationale rechten uit te oefenen en de Chinezen en anderen te herinneren aan onze visie.'

Een hoge commandant van de Chinese marine, Wu Shengli, waarschuwde de VS vorige week dat een klein incident oorlog kan ontketenen in de Zuid-Chinese Zee als de VS hun 'provocatieve acties' in dit gebied niet stoppen.

China riep vorige week de Amerikaanse ambassadeur in Peking op het matje na een patrouille van de torpedobootjager USS Lassen. Na jaren van vergeefs diplomatiek protest, voer de USS Larsen binnen de twaalfmijlszone van Subi Reef en Mischief Reef, onder begeleiding van de Amerikaanse luchtmacht.

Kunstmatige eilanden

China noemde de komst van het Amerikaanse oorlogsschip bij de Spratly-eilanden 'extreem onverantwoordelijk'. China liet verder weten desnoods alle noodzakelijke stappen te zullen nemen om de veiligheid van het land te beschermen.

De Spratly-eilanden worden ook opgeëist door onder andere Vietnam en Taiwan. Peking heeft de afgelopen jaren kunstmatige eilanden in het gebied gebouwd. Ze lagen bij vloed onder water, totdat Peking ze in 2014 opspoot en in eilanden veranderde. De Verenigde Staten erkennen de territoriale claims van China in het gebied niet.

Met onder andere de kunstmatige eilanden profileert China zich de afgelopen anderhalf jaar steeds nadrukkelijker in de Zuid-Chinese Zee. Dat leidt tot spanningen in de regio. Japan en de Filippijnen zijn ongerust over de toenemende maritieme macht van China.

Amerika versus China

Het Amerikaanse marineschip USS Lassen waagde zich tot vlak bij de door China opgeëiste Spratly-eilanden. Zulke manoeuvres kunnen heel riskant zijn, leert de geschiedenis.Lees hier de analyse. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden