Nieuwe paspoort met gelaatscan fors duurder

Het paspoort wordt fors duurder voor de Nederlandse burger. Volgens vice-premier Zalm zal het nieuwe biometrische paspoort ongeveer 65 euro kosten....

Van onze verslaggever

Een paspoort kost momenteel een kleine 40 euro. De prijs van het identiteitsbewijs - circa dertig euro - gaat voorlopig niet omhoog, zo heeft het kabinet vrijdag besloten op voorstel van de nieuwe D66-minister Pechtold voor Bestuurlijke Vernieuwing.

Sinds begin dit jaar geldt een identificatieplicht voor iedereen vanaf 14 jaar. Voor kinderen die deze leeftijd bereiken, zal het identiteitsbewijs gratis zijn. De houder van het document kan in EU-landen reizen zonder paspoort op zak.

Het nieuwe biometrische paspoort wordt straks verplicht voor Nederlanders die naar de VS reizen. De Amerikanen verlangen een reisdocument waarop een gelaatsscan en een vingerafdruk staan. Die maatregel is genomen in het kader van de strijd tegen terrorisme. Het nieuwe paspoort moet voorkomen dat iemand met andermans pas of een vervalst document op reis gaat.

De VS hebben aangekondigd dat ze vanaf 26 oktober een paspoort dan wel een visum met biometrische kenmerken verlangen van onder anderen reizigers uit Europa. De productie van het nieuwe Nederlandse paspoort is dan nog niet gereed. Sommige Europese landen halen de datum waarschijnlijk wel. De Amerikanen hebben onlangs in Brussel laten weten dat ze niet van plan zijn de nieuwe maatregel uit te stel-len.

Nederland had al eerder besloten om biometrie te introduceren op reisdocumenten. Voor het bestrijden van de zogeheten look alike-fraude werd de vingerscan door deskundigen de beste methode geacht. Daarnaast zou de techniek van gelaatsherkenning moeten worden toegepast. Die informatie wordt gebundeld in een chip. Verder wijkt het nieuwe paspoort niet af van het huidige, dat voor het eerst in 1989 werd uitgegeven.

Burgers hoeven het nieuwe paspoort pas aan te schaffen als hun huidige pas verlopen is. Het bestaande paspoort is vijf jaar geldig. Het nieuwe paspoort zal weliswaar duurder zijn, maar gaat volgens minister Zalm 12 jaar mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden