Nieuwe partijleider wil D66 minstens 24 zetels bezorgen

De nieuwe lijsttrekker van D66, Els Borst, wil bij de verkiezingen van volgend jaar ten minste 24 zetels halen. D66 gokt met een 'wijze, onverstoorbare lijsttrekker' op nieuwe regeringsdeelname....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM

D66 staat momenteel in de peilingen op tien zetels verlies. Borst denkt het tij te kunnen keren. Zij wil 'minstens' een evenaring van het huidige zetelaantal van 24. Zelf spreekt ze van een 'voorzichtige schatting'.

Borst krijgt de voorkeur om de lijst van de democraten te trekken boven aanstormend talent als de kamerleden Th. de Graaf en R. van Boxtel. Minister Wijers van Economische Zaken was niet beschikbaar. Zij allen verklaarden zaterdag Borst van harte te zullen steunen.

Volgens partijleider Van Mierlo is Borst meer dan het jonge talent in staat om een goede verkiezingsuitslag voor D66 in de wacht te slepen. Van Mierlo wil alles op alles zetten om een tweede paarse kabinet te realiseren. Van Boxtel en De Graaf zijn troeven voor de toekomst.

In politiek Den Haag is de verkiezing van Borst goed gevallen. PvdA-fractievoorzitter Wallage zei dit weekeinde Borst 'integer en capabel' te vinden. Wallage veronderstelde tijdens de laatste kabinetsformatie nog dat Borst PvdA-lid was. Ook hij benaderde haar voor de post op Volksgezondheid.

VVD-lijsttrekker Bolkestein zei voor de radio te zijn verrast door de kandidatuur van Borst. Hij beschreef haar als een 'erg aardige en intelligente vrouw'.

Bolkestein rekent zijn electorale concurrent de problemen op VWS niet persoonlijk aan: 'Die zouden ook aan anderen zijn toegevallen.' CDA-fractievoorzitter De Hoop Scheffer omschrijft haar als 'een waardig opponent'.

Borst staat te boek als vakminister, met drie jaar politieke ervaring en geen bewezen kennis van zaken op tal van andere terreinen. Zelf ziet ze dat niet als probleem. 'Ik word weliswaar het boegbeeld, maar van een heel stevig schip. We gaan de campagne met elkaar doen.' Zij wijst erop dat ze in de boezem van het kabinet veel heeft geleerd. Ook over onderwerpen buiten haar portefeuille praat ze mee in de ministerraad.

Toen Van Mierlo drie maanden geleden zei niet beschikbaar te zijn als lijsttrekker, zag hij in de 46-jarige Hans Wijers zijn ideale opvolger. Maar die wilde niet. Van Mierlo, zaterdag: 'Wij zijn niet van een cultuur waarin je iemand dwingt iets te doen wat hij niet wil doen.'

Ook Borst stond niet te trappelen het vaandel over te nemen. Op haar is een 'heel sterk beroep' gedaan, 'niet alleen door Van Mierlo, maar door vele partijgenoten. Dat heeft me uiteindelijk over de streep getrokken.'

'Ik ben een doorbakken D66'er. Ook ik vind dat D66 volgend jaar sterk uit de verkiezingen moet komen. Als iedereen dan tegen mij zegt: ''daar kun jij een belangrijke bijdrage aan leveren'', wie ben ik dan om nee te zeggen?'

Borst is ook bereid D66 vanuit de Tweede Kamer te gaan aanvoeren, mocht de partij bij de kabinetsformatie uit de boot vallen. 'Ik vind dat je de kiezers op dat punt nooit mag bedotten. Als je de lijst gaat trekken, moet je ook bereid zijn in de Kamer te gaan zitten.'

Borst nam twee weken geleden, met Pinksteren, haar besluit na een gesprek met haar kinderen. Vervolgens belde ze Van Mierlo. 'Dan vraag ik je nu', antwoordde hij. Zij namen alleen Wijers in vertrouwen. Van Mierlo wilde naar eigen zeggen tijd hebben om de keus 'te verankeren'. Borst is de eerste vrouwelijke lijsttrekker van een grotere partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden