Nieuwe overlegronde nodig tussen Thaise legerleiding en politieke garde

Het overleg tussen het Thaise leger, politieke leiders, senatoren en leden van de kiescommissie heeft niets concreets opgeleverd. Generaal Prayuth Chan-ocha, de chef van het Thaise leger, heeft de partijen naar huis gestuurd en een nieuwe ontmoeting ingelast. Die vindt morgenmiddag plaats.

De Thaise legergeneraal Prayuth Chan-ocha.Beeld reuters

'De legerchef vroeg ons naar huis te gaan om na te denken over wat we besproken hebben om een oplossing voor dit land te vinden', zei Puchong Nutrawong, secretaris-generaal van de kiescommissie tegen Reuters.

Het leger kondigde gisteren de staat van beleg af. Volgens de legerleiding is geen sprake van een staatsgreep, maar was de stap bedoeld om rust in het land te brengen.

Het lijkt erop dat de Thaise legerleider de rol van bemiddelaar op zich neemt in een poging om de twee strijdende kampen dichter bij elkaar te brengen. Thailand, en dan met name de hoofdstad Bangkok, is al maanden verdeeld tussen de roodhemden (die op hand zijn van de regering) en de geelhemden (de oppositie).

De geelhemden eisen een einde aan de Shinawatra-dynastie. Nadat premier Thaksin Shinawatra in 2006 uit zijn ambt werd gezet wegens corruptie en opvolger Yingluck Shinawatra, zijn zus, deze maand hetzelfde lot beging, heeft de oppositie het helemaal gehad met de politieke machthebbers. De geelhemden, bestaande uit de hogere- en middenklasse, eisen een nieuwe regering. Yingluck is door het Thaise Constitutionele Hof de laan uitgestuurd, maar haar regering blijft vooralsnog aan. Het gevolg is dat de protesten aanhouden.

Sterke machtsbasis
Er staan verkiezingen gepland voor 20 juli, maar het is de vraag of die door kunnen gaan als de huidige onrust aanblijft.

Indien er verkiezingen plaatsvinden, zal Shinawatra of een van haar vertrouwelingen hoogstwaarschijnlijk weer winnen. De Shinawatra's hebben een sterke machtsbasis in het drukbevolkte noorden van het land, waar vooral arme boeren wonen. De regering-Shinawatra betaalde boeren 50 procent meer voor hun rijst dan de marktwaarde. Dat leidde tot grote populariteit van de regering onder boeren, maar tegelijkertijd ook tot enorme begrotingstekorten en grote voorraden onverkoopbare rijst. Deze omstreden 'rijstsubsidie' speelde tevens een rol bij het oordeel van het Thaise Constitutionele Hof om Yingluck uit haar functie te zetten.

Toeristen lopen langs een Thaise soldaat in Bangkok.Beeld epa

Vooralsnog rustig in Bangkok
De tweede dag nadat de staat van beleg is afgekondigd, is er weinig veranderd in Bangkok, meldt persbureau AP. Soldaten houden een aantal belangrijke punten in het centrum bezet, maar mensen gaan gewoon naar hun werk en studenten naar school. Het verkeer functioneert alsof het een normale dag is.

Door de ingestelde 'krijgswet' zijn de media nog altijd onder controle van het leger. Ook heeft het leger onder deze wet vergaande bevoegdheden om mensen op te pakken die de orde trachten te verstoren.

Thailand kent een traditie van coups: sinds 1932, toen tijdelijk een einde kwam aan de monarchie, staat de teller op zeven couppogingen en elf succesvolle coups.

Een Thaise soldaat helpt een oude vrouw de trap af.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden