Column

Nieuwe ouders zijn labiel en minder toerekeningsvatbaar

Iedereen die weleens een kind heeft gekregen, weet dat nieuwe ouders met zo'n in een HEMA-omslagdoek gewikkeld gloednieuw jong de neiging hebben in de periode vlak na de komst van het kind labiel, huilerig en ook anderszins verminderd toerekeningsvatbaar te zijn. De gevolgen van op hol geslagen hormonen, ernstig slaapgebrek en onpeilbare gelukzaligheid.

Beeld reuters

Dat Mark Zuckerberg en Priscilla Chan daags na de geboorte van hun dochter in haar naam 99 procent van hun aandelen in Facebook schenken aan liefdadigheid, zoals de eerste berichten deze week vermeldden, zou dan ook toegeschreven kunnen worden aan deze tijdelijke staat van verwarring waarin een mens vurig hoopt op wereldvrede voor het kind - en indien hij of zij genoeg geld heeft, de gewenste wereldvrede desnoods gaat kopen. De Zuckerbergs hebben genoeg geld, en meer dan dat, dus gaan zij 45 miljard dollar aan Facebookeaandelen steken in 'het bevorderen van gelijkheid' en 'het menselijk potentieel op een hoger plan brengen', zo schrijft de jonge vader op zijn Facebookaccount in een mooie open brief aan zijn dochtertje.

Financieel journalisten hadden nog geen 24 uur nodig om uit te zoeken dat Zuckerberg en Chan volledig bij zinnen waren toen ze lieten vastleggen hoe ze hun liefdadigheid zouden vormgeven. De Facebookaandelen, met een marktwaarde van circa 45 miljard dollar, worden niet overgedragen aan een liefdadigheidsstichting zonder winstoogmerk met vastgelegde verplichtingen, maar aan een nieuw opgerichte limited liability company. Een bv dus. Dat geeft Zuckerberg maximale flexibiliteit om te doen met het vermogen wat hem goeddunkt: investeren in commerciële activiteiten, lobby-activiteiten financieren, geld steken in politiek getinte televisiespotjes en andere zaken die een goededoelenstichting in de Verenigde Staten niet mag doen. Zonder verplichting tot openbare verantwoording en zonder verplichting tot besteding van het geld aan vooraf vastgelegde goede doelen.

Priscilla and I are so happy to welcome our daughter Max into this world!For her birth, we wrote a letter to her about...

Posted by Mark Zuckerberg on  dinsdag 1 december 2015

Er zijn mensen die dat in- en inslecht vinden. Een vestzak-broekzakoperatie met als bonus een fantastische reclamecampagne voor dat stomme Facebook en het merk Chan-Zuckerberg, waren de schampere commentaren. Ook genoteerd: oplichting, misleiding, gewoon een ordinair beleggingsvehikel, een nerdenstreek en zo kan ik het ook. Nog meer boze opmerkingen: net als andere liefdadigheidsmiljardairs die hem voorgingen, richt hij de boel zo in dat hij de belastingen maximaal ontloopt waardoor wederom een onbevattelijk groot privaat vermogen buiten het bereik van de fiscus geraakt. Thomas Piketty, weet u nog wel? Dit resulteert erin, zo gaan de kritieken verder, dat de allerrijksten op eigen houtje overheidje gaan spelen met hun eigen hobbyprojecten in plaats van via de overheid bij te dragen aan publieke diensten, zoals alle normale mensen die geen aandelen hebben die ze in een limited liability company kunnen steken. Soms gaan die hobbyprojecten en de maatschappij-opvattingen van de miljardair-filantropen tegen het beleid van democratisch gekozen regeringen in, waarmee de democratie zelve in het geding zou zijn.

Misschien zit hier en daar een heel klein beetje waarheid in de kritiek - al is 99 procent vermoedelijk toe te schrijven aan afgunst van zeurpieten die een rood waas voor de ogen krijgen bij het woord 'investeringsvehikel'.

Je kunt het ook zo zien: als de Zuckerbergjes hadden besloten de 45 miljard dollar te steken in met diamanten ingelegde zwembaden en privéjets, had je niemand gehoord over de democratie. En niemand zou er iets mee zijn opgeschoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden