'Nieuwe opzet kalender is goed voor schaatsen'

Of het WK allround met zijn verhuizing naar maart, de rafelrand van de winter, niet een benarde en bedreigde plek krijgt op de schaatskalender? Jildou Gemser van de technische commissie van de wereldschaatsbond ISU bestrijdt dat. 'Wij willen het WK allround schaatsen absoluut niet kwijt. Het krijgt een duidelijke plek. Niemand hoeft daar bang voor te zijn.'

VAN ONZE VERSLAGGEVER

AMSTERDAM - Het schaatsseizoen gaat op de schop en tradities gaan overboord. Het bestuur van de Internationale Schaats Unie (ISU) heeft deze week ingestemd met de verplaatsing van de internationaal hoog gewaardeerde WK afstanden, voorheen de afsluiting van het seizoen, naar het hart van de schaatswinter. Dat is midden februari.

De primeur op dat vlak is voor Heerenveen, dat in het naolympische jaar van 12 tot 15 februari 2015 de wereldtitelstrijd per afstand zal organiseren. Op basis van die eerste mededeling - organisaties moesten snel op de hoogte worden gesteld van veranderde data - maakte de schaatsbond KNSB deze week een persbericht.

'Het is niet op proef, de omzetting van de WK afstanden. Het is echt voor de komende jaren', meldt Jan Dijkema, de vicevoorzitter van de ISU. Hij was aanwezig bij de vergadering van de council te Wenen, waar een voorstel van de technische commissie (TC) is aangenomen.

Jildou Gemser, Nederlands lid van die commissie: 'De kalender krijgt nu eindelijk een nieuwe standaardisering. Het was de derde keer in mijn tweeënhalf jaar bestuurswerk dat we dit voorstel indienden. Nu over ons voorstel positief is beslist, kunnen we verder met de invulling van de kalender.'

Het schaatsseizoen wordt, als alles uitpakt zoals de technische commissie het wil, per 2014-15 opgeknipt in drie blokken. Het eerste blok zal bestaan uit een internationale serie wedstrijden. Klassiekers, zegt de een. De KNSB zou ze Grands Prix willen noemen. Weer anderen pleiten voor behoud van de naam World Cup. Het wordt afgesloten met een finale.

Dan volgen drie WK-toernooien, waarvan de WK afstanden prioriteit krijgt. Met een week pauze volgen dan op rij de WK's op de vierkampen: eerst die voor de sprinters, gevolgd door de meerkamp voor allrounders. Dat laatste toernooi is in week 10 van het jaar.

Het internationale schaatsseizoen wordt afgesloten met een Grand World Cup finale. Arie Koops, de sportdirecteur van de KNSB, zegt veel te voelen voor een afsluiting op de hooglandbanen van Calgary en Salt Lake City, om op jacht te gaan naar wereldrecords. Gemser (ISU) noemt het 'de grote seizoensfinale' waarbij iedereen de kampioenen nog een keer te zien krijgt.

Zij zegt dat de samenballing van drie WK's (afstanden, sprint en allround) in vier weken de verkoopbaarheid van de sport dient. 'Dat je drie maanden achter elkaar wereldkampioenen aan het kronen bent, werd in het buitenland niet begrepen. Wij wilden naar buiten toe duidelijker maken waar het om gaat. Daarom hebben we voor dat blok van WK-toernooien gekozen.'

Er bestaan ideeën om WK-toernooien, net als in atletiek en zwemmen, eens in de twee jaar te houden. Vanuit de KNSB is gepleit voor de 'Schaats Spelen', in het even jaar tussen twee Winterspelen in. Volgend jaar in Dublin is het congres van ISU dat voor twee jaar een volgende ronde van beslissingen neemt.

Het verschuiven van de WK allround biedt structuur en kansen. Elk seizoen lijkt voortaan op het olympische seizoen, met de Winterspelen in februari. Allrounder Jan Blokhuijsen zegt niet geraadpleegd te zijn, maar wel te kunnen leven met de nieuwe kalender. 'Ik ben schaatser. Ik train. Ik moet als allrounder later pieken. Ik kan me niet echt bezighouden met dit soort veranderingen. De ISU beschikt toch wel.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden