Nieuwe onderneming met 1,4 miljard gulden omzet grootste in Europese sanitairbranche Fusie Sphinx Gustavsberg met Keramik Laufen

Niet bekend..

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De fusie krijgt de vorm van een joint-venture, waarin elk van de twee bedrijven de helft van de aandelen krijgt. Sphinx Gustavsberg brengt er al zijn activiteiten in, behalve de produktie van tegels. Maar de tegel-activiteiten zullen nog voor het einde van het jaar verkocht worden, waarschijnlijk aan Keramik Laufen, en de opbrengst ervan wordt ingebracht in de gezamenlijke onderneming. Per saldo blijft er van Sphinx Gustavsberg niets anders over dan een beursnotering in Amsterdam en in Stockholm.

Bij de Zwitserse partner ligt dat anders. Keramik Laufen brengt slecht eenderde van zijn activiteiten in in de gezamenlijke onderneming. Het gaat daarbij om alle badkamer-achtige activiteiten, vergelijkbaar met die welke Sphinx inbrengt. Keramik Laufen maakt ook nog baksteen, dakpannen, serviesgoed en tegels, die samen goed zijn voor tweederde van de omzet van het concern. Al die activiteiten blijven buiten de joint venture. Keramik brengt wel de belangen in die het heeft in de Duitse onderneming Duravit (25 procent) en het Portugese Sanitana (35 procent), beide producenten van badkamerinventaris.

Volgens Sphinx' bestuursvoorzitter J. van Vliet is de fusie ideaal. Overlappingen zijn er nauwelijks, terwijl de twee bedrijven goed van elkaar kunnen profiteren. Sphinx Gustavsberg, dat uitsluitend op de Europese markt opereert, kan profiteren van Laufen's activiteiten in de lage-lonenlanden Brazilië, Thailand, Portugal en Tsjechië. In Duitsland denkt Van Vliet samen met zijn nieuwe partner eindelijk de sterke positie te bemachtigen. De fusie met het Zweedse Gustavsberg, twee jaar geleden, leverde die sterke positie tegen de verwachtingen in niet op.

Van Vliet denkt dat de Zwitsers op hun beurt goed kunnen profiteren van de sterke positie van Sphinx Gustavsberg op de Europese markt. Bovendien kan Laufen straks de douches en andere niet-keramische badkamerartikelen van Sphinx Gustavsberg aan de man brengen in landen buiten Europa, terwijl Sphinx het 'premium' sanitair van Laufen kan verkopen in Duitsland.

De nieuwe onderneming, waarvoor nog geen naam is bedacht, zal steeds meer gaan produceren in oost-Europa. Sphinx Gustavsberg is al geruime tijd op exclusieve basis in onderhandelingen over de overname van een sanitairfabriek in Polen. 'In Polen bedragen de loonkosten 10 procent van die in Nederland. En loonkosten maken 30 procent van onze totale kosten uit.' De Zwitsers hebben al fabrieken in Tsjechië, Thailand, Brazilië.

Niet bekend

Wel is duidelijk hoe het bestuur er uit gaat zien. Het wordt geen bestuur zoals dat in Nederland gebruikelijk is, met een raad van bestuur plus een aparte raad van commissarissen. De nieuwe groep krijgt een Angelsaksische bestuursvorm waarin bestuurders en commissarissen in één lichaam zitten, de board. Daarbinnen krijgt Van Vliet de positie van chairman. De vice-president van Keramik Laufen, I. Schmidt, wordt chief executive officer. Deze bestuursvorm komt in Nederland nauwelijks voor, maar er zijn enkele Nederlandse dochters van Britse en Amerikaanse bedrijven die volgens zo'n structuur zij opgebouwd.

Schmidt zal de dagelijkse gang van zaken leiden, en Van Vliet zal iets meer afstand nemen. Van Vliet zei dat hij zich vooral zal richten op het uitnutten van de synergetische voordelen. Hij denkt dat dat twee tot drie jaar zal vergen. Welke fabrieken er dicht zullen gaan, kon hij niet zeggen.

Volgens Van Vliet is de fusie niet bedoeld om de problemen uit het verleden op te lossen, maar om klaar te zijn voor de toekomst. 'Je verdient in de Europese Unie geld aan de bovenkant van de markt. Daarom hebben wij ook altijd goed verdiend. Maar de laatste jaren fuseren steeds meer groothandels, en die willen zowel in het hoge als in het lage segment zitten. Daarom wilden wij ook een Europese speler zijn.' Door de fusie met de Zwitsers is dat wel gelukt.

Een eenvoudige manier om de twee bedrijven te laten samengaan, zou een bod van Keramik Laufen op alle aandelen Sphinx Gustavsberg zijn geweest. Maar Van Vliet zegt dat hij daar niets in zag. 'Het is niet interessant voor onze aandeelhouders om op basis van de huidige koers van Sphinx Gustavsberg, een all time low, een bod uit te lokken.' Overigens hoeven de aandeelhouders niet hun instemming te geven aan de voorgenomen transactie: Sphinx Gustavsberg is een structuurvennootschap waarin aandeelhouders niets te zeggen hebben.

Vorig jaar leed Koninklijke Sphinx Gustavsberg een verlies van 33,1 miljoen gulden, tegen een winst van 30 miljoen over 1994. Hoewel Van Vliet verwacht dat de verscherpte concurrentie op de markt blijvend zal zijn, denkt hij dat het lopende boekjaar de resultaten zich weer zullen herstellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden