Nieuwe nieuwe

Het haringreclamespektakel begint aanstonds. De vloot - nou ja, een handvol moderne trawlers - vaart uit, mannen van grote geslachten door de eeuwen heen uit Katwijk, Scheveningen en Stellendam trotseren de beroerdste omstandigheden om het enige volk ter wereld dat ze lust, van nieuwe Hollandse Nieuwe te voorzien....

Ho stop maar jongens, foute tekst. De koningin krijgt voorlopig nog geen nieuwe Hollandse Nieuwe. Ze zou het ook niet pikken. De koninginnenharing wordt pas over een week of vier gevangen, als de haring op z'n vetst is. Wie over een paar dagen z'n halve huishoudgeld aan peperdure nieuwe nieuwe uitgeeft, koopt waarschijnlijk niet de beste van de vangst van dit jaar.

Echt betrouwbare en openhartige haringhandelaren bieden deze eerste weken van het nieuwe haringseizoen ook keus uit twee soorten. Nieuwe nieuwe en gewone nieuwe. Als ze een goede hand van inkopen hebben, wint de gewone nieuwe haring het voorlopig van de nieuwe nieuwe. Elk jaar opnieuw zijn fervente haringeters die alle weken een paar keer een haring kopen op hun vaste adresje, lichtjes teleurgesteld over de nieuwe oogst haringen, die prompt halve of hele guldens duurder zijn, tijdelijk. De oude leek beter.

Nog maar vier weken geleden was het dat een Volkskrant-culilaborant flauwviel in het Kurhaus in Scheveningen. Van opwinding en genot. Een haringmedewerker van het Algemeen Dagblad maakte in een, door het Visbureau afgehuurd zaaltje demonstratief een haring schoon en bood hem de Volkskrant aan.

De Volkskrant was verbaasd. Zo een goede haring zo op het eind van het oude seizoen? Jazeker, zei het Algemeen Dagblad, maar let op: dit is er eentje die op zee gekaakt is en gepekeld en ingevroren. Het Algemeen Dagblad heeft er verstand van.

En die topkwaliteit, die in de diepvries een jaar lang bewaard kan blijven, wordt over een paar weken pas gevangen als de publiciteit rond nieuwe nieuwe allang weer luwt. Eind juni, begin juli - het hangt van onder meer de watertemperatuur af. De haring is dan op z'n vetst, en de vetste zijn de beste. Die krijgt de koningin. En wij, haringconsumenten, zouden de vishandel ook eens een paar weken kunnen laten wachten met de dure magere lapjes, tot de volvette er zijn die nota bene al weer twee kwartjes minder kosten dan de eerste.

Dan iets anders. Het is tijd om eens op te houden met de verwarrende naamgeving. Nieuwe haring en Hollandse Nieuwe zijn het hele jaar door te koop en blijven het hele jaar door zo heten, terwijl er nooit Hollandse Oude te koop is.

De verwarring is het grootst in deze weken als de publiciteit rond nieuwe nieuwe haring los barst. Nu weet je even niet wat een nieuwe haring is. Dat wekt wantrouwen.

Morgen meer.

Wouter Klootwijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden