Nieuwe 'natuurlijke kunstdarm' helaas nog oneetbaar

'Hoe kunnen we met onze darmen bijdragen tot een verbetering van de (...) producten van onze klanten. Dat is ons credo', zegt Günter Ahrens van Kalle Nalo in het vakblad Vleesindustrie....

De darmenbranche innoveert in hoog tempo, signaleert Vleesindustrie, en Nalo laat zich niet onbetuigd. Wat te denken van cutting edge kunstdarmen zoals uit viscose gemaakte 'papierversterkte faserdarmen' die doorlaatbaar zijn voor rook en vocht. Ideaal voor rookworst en ham. Een speciale variant is de NaloSmoke, een al met rookaroma geprepareerde faserdarm. Net als gewone rook dringt de nep-rooksmaak tijdens het garen 1 a 2 millimeter in het product. Daadwerkelijk roken op houtsnippers is overbodig, en dat scheelt arbeids- en productiekosten.

Het nieuwste is de NaloStar, een industrieel geproduceerde 'natuurlijke kunstdarm' uit aardappel- en maïszetmeel. Het vleesblad raakt behoorlijk opgewonden over deze innovatie. Het is een schoon, vetloos, geurloos, natuurlijk product met een natuurlijk aanzien. Een 'volwaardig alternatief' voor de vertrouwde, maar helaas dure natuurdarm.

En dat is nog niet alles: NaloStar-producten vallen straks ook extra op in het koelvak van de supermarkt. Want de darmen kunnen dankzij verbeterde druktechnieken in steeds meer kleuren worden gemaakt. 'Dankzij de UV-techniek kunnen we, als enige producent in Europa, de darm full colour bedrukken', zegt Hans Spuij van Foodpack trots.

Full colour. Het lijkt het nec plus ultra op kunstdarmgebied. Toch blijkt dat niet het geval. Want wat is volgens de darmvernieuwers van Kallo Nalo de volgende uitdaging? 'Er een eetbare darm van te maken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden