NieuwsNieuwe naam Witte de With
Nieuwe naam ‘Melly’ lachte kunstcentrum Witte de With al jaren vanaf de eigen muur toe
Exit Kunstcentrum Witte de With, enter Kunstinstituut Melly. Drie jaar na de aankondiging dat het bekende Rotterdamse instituut van naam wilde veranderen, is de kogel door de kerk.
Per eind januari 2021 heet het instituut Melly, een naam die al langer publiekslieveling was, zo maakt het instituut vandaag bekend. Het is een verrassende uitkomst van een ingewikkeld en langdurig proces. Resultaat: van omstreden zeeheld naar antiheld.
Kin, Kat of Haven, zo zou het instituut gaan heten, kondigde de kunstinstelling ‘Formerly Known as Witte de With’ vorige week aan. Maar tijdens het afgelopen weekend bleken die namen gedurende een aantal publieke bijeenkomsten amper enthousiasme te sorteren. Uiteindelijk is het instituut nu vernoemd naar een kunstwerk.
Vertrouwd gezicht
Aan de zijkant van het gebouw van de kunstinstelling hangt een grote poster van de Canadese kunstenaar Ken Lum. Het is een foto van een lachende jonge vrouw achter een bureau met ernaast in hoofdletters: ‘Melly Shum Hates Her Job’. De poster hangt daar al sinds 1990, de jonge vrouw (een leerling van de kunstenaar) is een vertrouwd gezicht in Rotterdam.
Dat Witte de With zich zou ontdoen van de naam van VOC-zeeheld De With was al in de herfst van 2017 besloten door de toenmalige raad van toezicht. Daarmee gaf deze gehoor aan een open brief. De naam zou volgens de ondertekenaars niet passen bij de kritische kunstinstelling. Maar welke naam dan wel? Directeur Sofía Hernandez Chong Cuy wilde niet over één nacht ijs gaan: ‘Er is een nieuw model nodig om in deze tijd beslissingen te nemen, met inachtneming van het gewicht van de geschiedenis en de huidige sociale bewegingen.’
Groeiend ongeduld
Terwijl het instituut de afgelopen jaren publieksbijeenkomsten en workshops organiseerde, groeide buiten de muren het ongeduld. In juni besmeurde de actiegroep Helden van Nooit het gebouw met rode verf. Vlak daarna werd de naam Witte de With van de gevel verwijderd. Sindsdien namen medewerkers de telefoon op met hun eigen voornaam. Als dat tot verwarring leidde bevestigden zij dat de beller ‘Formerly known as Witte de With’ had bereikt.
De keuze van een nieuwe naam kwam de afgelopen weken in een stroomversnelling. Een 13-koppige externe adviescommissie boog zich vorige week over de shortlist die na uitvoerig onderzoek was samengesteld. Onverwacht raadde de commissie aan ‘Melly’ te overwegen. Die naam was eerder in workshops voorgesteld, daarom waren de boekwinkel en het café al omgedoopt tot Melly.
Kunstinstituut Melly verwijst dan niet alleen meer naar het kunstwerk van Ken Lum, maar, zo hoopt de directeur, ook naar de welwillendheid van het instituut om te luisteren naar de achterban. Kunstenaar Ken Lum vertelde dit weekend aan de Volkskrant dat hij de naam Melly ook wel zag zitten: ‘Het is de ultieme ode aan ons allemaal.’