Nieuwe moord aan vooravond dialoog Belfast

De Noord-Ierse vredesonderhandelingen worden vandaag in Belfast hervat in de schaduw van een nieuwe sektarische moord en nieuwe speculaties. In de hoofdstad van de provincie werd in de nacht van zaterdag op zondag een katholieke portier van een nachtclub doodgeschoten door leden van de loyalistische terreurgroep LVF....

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Het 28-jarige slachtoffer, Terry Enwright, was getrouwd met een nicht van Sinn Fein-leider Gerry Adams. Enwright was zelf niet politiek actief. Hij was bevriend met Billy Hutchinson, een van de leiders van de unionistische splinterpartij PUP, en was het derde slachtoffer van de LVF sinds kerst.

De Loyalist Volunteer Force, die zich niet stoort aan het staakt-het-vuren van de loyalistische strijdgroepen, is bezig de moord op haar leider Billy Wright te wreken. Wright werd twee weken geleden door de INLA, een afsplitsing van de IRA, doodgeschoten in de Maze-gevangenis. De PUP, de politieke tak van de paramilitie UVF, besloot zondag toch aanwezig te zullen blijven bij de vredesonderhandelingen. Eerder dreigde de partij zich terug te trekken.

Zaterdag veroorzaakte een onthulling in de Daily Telegraph opschudding. Volgens de Britse krant zou de regering-Blair gesprekken hebben gevoerd met de UUP, de grootste Unionistische partij in Noord-Ierland, over de vorming van een 'Raad van de Eilanden'.

Die raad zou gevormd moeten worden door vertegenwoordigers van een nog te vormen Noord-Ierse Assemblee, alsmede vertegenwoordigers van de voorgenomen parlementen van Wales en Schotland. Daarnaast zouden afgevaardigden van de Britse en Ierse regering zitting hebben in de Council of the Isles. De Noord-Ierse Assemblee zou wetgevende bevoegdheden moeten krijgen en de Noord-Ieren zouden, net als de Schotten, ook hun eigen regering mogen vormen.

UUP-leider David Trimble, als het ooit tot een Noord-Ierse regering komt waarschijnlijk de eerste premier, reageerde zondag positief op de plannen. 'De vorming van een dergelijke raad zou voor ons een zeer positief element zijn in een politieke oplossing. ' Voor de Unionisten is het belangrijk dat een dergelijk 'oost-west' lichaam de band tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland niet zou verzwakken.

Om dezelfde reden kon het idee nationalisten minder bekoren. Die zien meer in een 'noord-zuid' lichaam, waarin afgevaardigden uit de Noord-Ierse Assemblee samenwerken met vertegenwoordigers van beide regeringen. In een dergelijke raad is ook voorzien in het Framework Document dat de Britse en Ierse regering enkele jaren geleden overeenkwamen als basis voor de zoektocht naar vrede.

Volgens de Ierse president was het uitgelekte voorstel slechts een van de voorstellen die zijn regering en die van Tony Blair bestuderen. Ahern zei het idee van een Raad voor de Eilanden niet te ondersteunen. Seamus Mallon, tweede man van de gematigd nationalistische SDLP, verklaarde dat een nieuw bestuurlijk lichaam waarin ook de parlementen van Schotland en Wales vertegenwoordigd zijn, niet in de plaats mag komen van een noord-zuidlichaam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden