Nieuwe ministers

De nieuwe president van Irak, Ghazi al-Yawar, behoort tot de minderheid van soennitische moslims. Volgens plan krijgt hij twee vice-presidenten onder zich die de andere grote bevolkingsgroepen vertegenwoordigen: één uit de Koerdische minderheid in het noorden (Roj Nuri Shawis) en één shi'itische moslim (Ibrahim Jaafari)....

Ook de ministerraad biedt een redelijke afspiegeling van de Iraakse bevolking - zij het dat zich onder de 26 ministers en vijf staatssecretarissen slechts zes vrouwen bevinden.

Aan het hoofd van de regering staat de shi'iet Iyad Allawi, een gewezen balling die door veel Irakezen wordt beschouwd als 'een man van de CIA'. Zijn vice-premier is een Koerd: Barham Saleh. Minister van Buitenlandse Zaken Hoshiyar Zebari is ook een Koerd; hij behoudt de functie die hij ook onder de Bestuursraad al bekleedde.

Minister van Binnenlandse Zaken Falah al-Nakib is afkomstig uit een prominente soennitische familie. Hij was gouverneur van de provincie Salahaddin. Ook de nieuwe minister van Defensie, Hazem Shaalan, was gouverneur, en wel in de zuidelijke provincie Diwaniya. Minister van Oliezaken wordt Thamir Ghadhban, die wordt beschouwd als de grootste oliedeskundige van Irak.

Nadat de samenstelling van de interimregering bekend was gemaakt, lieten verscheidene leden van de Bestuursraad weten dat dit orgaan zichzelf had ontbonden. Twee van de twintig leden hadden echter bezwaar gemaakt; zij wezen erop dat de Bestuursraad volgens de interimgrondwet moet aanblijven tot de soevereiniteitsoverdracht op 30 juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden