Nieuwe ministers hebben slecht nieuws voor de Kamer

Uw politieke nieuwsbrief

Joost de Vries
Ministers Dekker en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in de Kamer. Beeld anp
Ministers Dekker en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in de Kamer.Beeld anp

Goedemiddag. In de begrotingsdebatten die deze weken plaatsvinden wordt duidelijk dat de ministers van Rutte III iets gemeen hebben: stuk voor stuk hebben ze een ongemakkelijke boodschap voor de Kamer.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

DEBAT VAN DE DAG
Justitie en Veiligheid

Alledrie de bewindslieden van het ministerie van Justitie en Veiligheid stonden vandaag in de Kamer: ministers Grapperhaus (CDA) en Dekker (VVD) en staatssecretaris Harbers (VVD). Alledrie moesten ze op onderdelen de Kamer teleurstellen.

Het ziekteverzuim bij de politie gaat niet snel omlaag, zei minister Grapperhaus. 'Het is niet reëel om te verwachten dat het op korte termijn aanzienlijk zal dalen.' Volgens VVD-Kamerlid Foort van Oosten zou het ziekteverzuim terug moeten van 7 naar het gemiddelde van 5 procent bij overheidsinstellingen. Zieke agenten zitten veelal langdurig thuis. Extra personeel is aangenomen om de trend te keren, maar het is de vraag of het genoeg is. Eerder deze week werd bekend dat de komende jaren een groot personeelstekort dreigt omdat veel oudere agenten zullen uitstromen.

Een van de taken van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) is het hervormen van het stelsel van rechtsbijstand. Hij trekt hiervoor geen extra geld uit, zei hij tegen de linkse oppositiepartijen SP, PvdA en GroenLinks. Volgens die partijen hebben steeds minder mensen toegang tot het recht omdat rechtsbijstand duurder is geworden.

Staatssecretaris Harbers (Migratie) houdt vast aan het kabinetsvoornemen om asielzoekers uit Afghanistan terug te sturen. Het kabinet komt binnenkort met een nieuw ambtsbericht over de situatie in het land, maar tot die tijd geldt: Afghanistan is een veilig land. Kamerleden van linkse partijen deden vergeefs een beroep op Harbers om over zijn hart te strijken en uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoekers op dit moment niet uit te zetten.

CDA-minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Beeld anp
CDA-minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.Beeld anp

'MINISTERIE VAN DOENERS'
Maar de files blijven groeien

Cora van Nieuwenhuizen (VVD) en Stientje van Veldhoven (D66) maakten gisteravond hun debuut in de Kamer. Zij verdedigden de begroting van Infrastructuur en Waterstaat. 'I&W is een ministerie van doeners', zei de VVD-minister. De bewindslieden willen secuur hun paragraaf uit het regeerakkoord gaan uitvoeren. Dat betekent onder meer dat er 'tot 2030 minstens 1000 kilometer aan rijstroken bijkomt'. De minister heeft 2 miljard euro te verdelen tussen 'weg, water en openbaar vervoer'.

Het is een doekje voor het bloeden, moest de minister toegeven. De files blijven tot 2022 groeien, al is Van Nieuwenhuizen van plan zoveel mogelijk koppen van het 'filemonster' af te hakken. Het monster zal overleven. 'In deze kabinetsperiode lossen we de files niet op. Dan heb ik het niet alleen over de auto. Ook in de trein is het druk en er zijn zelfs al files op fietspaden.'

Ook het invoeren van de maut, de kilometerheffing voor vrachtverkeer, is een project van de lange adem. Transportbedrijven hoeven zich voorlopig geen zorgen te maken, hun chauffeurs zullen op zijn vroegst over vijf jaar de 'vrachttaks' moeten gaan betalen.

De minister en staatssecretaris kwamen tijdens hun eerste grote debat geen moment in de problemen, concludeert verslaggever Robert Giebels. Kamerleden waren druk met allerhande wensen, zoals het bestraffen van appen achter het stuur en het beter benutten van spitsstroken. Giebels: 'Controversiële mobiliteitsbesluiten in het regeerakkoord zoals de omvorming van ProRail en de uitbreiding van Schiphol en Lelystad Airport bleven onbesproken of werden slechts aangestipt.'

Minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

OOK DAT NOG
Toch opvolger voor Dijsselbloem

Even ging het gerucht dat PvdA'er Jeroen Dijsselbloem nog een half jaar Eurogroepvoorzitter zou blijven, na het aflopen van zijn termijn halverwege januari. Begin deze week meldde de NOS dat verschillende landen zouden aansturen op uitstel van het aanwijzen van een opvolger. Duitsland zou bijvoorbeeld eerst de formatie in eigen land rond willen hebben en Italië zou willen wachten tot na de verkiezingen die daar komend voorjaar plaatsvinden.

Wellicht helaas voor de PvdA'er, de Eurogroep kiest, geheel volgens planning, op maandag 4 december een nieuwe voorzitter uit haar midden. Vier kandidaten hebben zich gemeld: de Portugese minister van Financiën Mário Centeno, de Slowaak Peter Kazimir, de Letse Dana Reizniece-Ozola en de Luxemburgse Pierre Gramegna.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem in Brussel. Beeld afp
Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem in Brussel.Beeld afp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden