Nieuwsbankgegevens

Nieuwe methode spoort mensenhandel op met behulp van bankgegevens

ABN Amro, de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een methode ontwikkeld om mensenhandel en uitbuiting op te sporen met behulp van bankgegevens. Dat schrijft Trouw.

Redactie
Bezoekers van een vestiging van ABN Amro in Amsterdam. Beeld ANP
Bezoekers van een vestiging van ABN Amro in Amsterdam.Beeld ANP

In een pilot heeft ABN Amro ‘tientallen’ ongebruikelijke situaties gemeld aan de Nederlandse Financial Intelligence Unit. Na analyse heeft die enkele situaties als verdacht bestempeld, waarna de opsporingsdienst van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid het nader is gaan onderzoeken.

Voor zover bekend, schrijft Trouw, is het een primeur dat een bank op eigen houtje op zoek gaat naar aanwijzingen die duiden op misstanden. Wel is het gebruikelijk dat een bank op verzoek informatie afstaat aan aanklagers.

Het algoritme dat de drie organisaties hebben ontwikkeld, telt dertig variabelen die duiden op een verdachte situatie. Een voorbeeld, schrijft de krant, is een bankrekening waarvan het gehele salaris direct na storting wordt gepind. Dat kan erop wijzen dat iemand zijn geld moet afstaan.

Voor justitie is het vooralsnog lastig om sluitend bewijs te verzamelen bij een zaak die draait om uitbuiting. Slachtoffers zijn vaak illegaal en spreken de taal niet, waardoor ze niet durven te getuigen. ‘Daarom is hard, financieel bewijs belangrijk’, zegt socioloog en jurist Jill Coster van Voorhout van de UvA tegen de krant.

Vanaf 1 maart wordt het vangnet groter: dan gaan andere banken meedoen, waardoor ook transacties van bank naar bank kunnen worden gevolgd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden