Nieuwe meldingen misbruik kerk

Het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK heeft afgelopen maanden meer dan honderd nieuwe meldingen van seksueel misbruik en mishandeling door katholieke priesters ontvangen. De hausse is het gevolg van de publicatie van het vervolgrapport van de commissie-Deetman over misbruik en geweld tegen meisjes begin maart.

UTRECHT - Volgens een woordvoerder van het meldpunt komen er elke dag nog meldingen binnen. Vóór maart was de stroom nagenoeg opgedroogd. Opvallend is dat 40 procent van de nieuwe meldingen betrekking heeft op lichamelijk of geestelijk geweld. 'Door Deetman is er opeens ook aandacht voor lichamelijk en geestelijk geweld', aldus de zegsman.


Formeel gaat het meldpunt alleen over seksueel misbruik, niet over mishandeling. Klachten die alleen over lichamelijk of geestelijk geweld gingen, werden afgewezen, tot frustratie van de slachtoffers. Een van hen is onlangs een gerechtelijke procedure begonnen om de kerk alsnog te dwingen het lichamelijk geweld dat hem als tienerjongen is aangedaan, te erkennen en financieel te compenseren.


In zijn vervolgrapport adviseert Deetman de bisschoppen en oversten om een aparte procedure van mediation open te stellen voor geweldsslachtoffers. Het meldpunt heeft zich daarvoor aangeboden. 'We zijn klaar voor het mediation traject', aldus de woordvoerder. 'We wachten nog op een besluit van de bisschoppen en oversten.'


Sinds de oprichting in 2010 heeft het katholieke meldpunt 2.700 meldingen binnengekregen. De meeste gaan over seksueel misbruik: 93 procent. Het leeuwendeel van de gevallen (81 procent) gaat over misbruik door leden van ordes en congregaties; bij 16 procent van de meldingen worden priesters van bisdommen aangeklaagd.


De klachtencommissie van het meldpunt heeft tot dusver 591 klachten behandeld, waarvan 70 procent gegrond is verklaard. Tot 1 april heeft de compensatiecommissie aan de r.k. kerk geadviseerd in totaal 3,7 miljoen euro aan schadevergoeding uit te keren aan 145 slachtoffers. Uit het overzicht blijkt dat de Fraters van Tilburg koploper zijn bij de compensatiebetalingen aan misbruikslachtoffers: de congregatie keerde 390 duizend euro uit aan 13 slachtoffers. Het bisdom Den Bosch en het aartsbisdom Utrecht zijn goede tweede en derde, met respectievelijk 341 duizend euro (aan 12 slachtoffers) en 330 duizend euro (aan 15 slachtoffers).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden