Nieuwe man vindt liefde belangrijker dan seks

IJdel zijn ze, de mannen van de jaren negentig, zeer verslingerd aan een gestroomlijnd lichaam. Dat lichaam is zelfs belangrijker geworden dan werk en zorg....

JAAP HUISMAN

Waar blijft de vrouw in dit aangeklede cijferverhaal dat het jubilerende blad MAN woensdag opdiste? Ergens op de achtergrond, lijkt het wel. Als ze last heeft van mannelijke onderdrukking, had ze maar wat harder moet ingrijpen, zeggen de mannen van nu.

Seks is belangrijk, maar liefde nog meer. En in hun vrije tijd geven de heren voorkeur aan herengezelschap, 'omdat mannen onder elkaar veel intiemer en begripvoller met elkaar omgaan dan het cliché wil'. Hier lijkt de praatgroep haar vruchten te hebben afgeworpen.

Het magazine MAN bestaat 25 jaar en deed onderzoek naar de nieuwe vent. De uitslag kan onder geen beding representatief voor Nederland worden genoemd. Op de vragen van Carl Rohde van de Universiteit van Utrecht reageerden zeshonderd lezers, van wie 46 procent homo en 41 procent hetero. Dat verklaart de afwezigheid van de vrouw. Maar van wie de mannen ook houden, een vaderfiguur hebben ze gemist. Alleen kiezen homo's meer voor diepgang dan hetero's, zonder dat wordt aangegeven wat diepgang behelst. De complete Voskuil? Een goed gesprek?

In de Amsterdamse sociëteit Baby werd de nieuwe man ten doop gehouden, met bovengenoemde cijfers en een expositie waarin kunstenaars hun visie geven op hún ideale man: een gulzige likkepot van Yvonne Kroese, de 47-jarige vriend van Erwin Olaf en een dikbuikige man met aktetas van Gerrit de Jager.

Aanvankelijk liep MAN slecht, maar wat wil je, mannenbladen bestonden niet. Een coureur op de cover, Ton van Duinhoven als columnist. In 1984, toen Bonaventura de kwijnende glossy overnam, kwam er schot in. Met mode, design, reizen en geuren bedient MAN zijn lezers. Scheerproblemen hebben de voorkeur boven politiek of economie.

Er is veel aan het blad gesleuteld, het is een wonder dat het nog bestaat, want het houdt iets halfslachtigs. Echte hetero's kopen immers de Playboy, echte homo's de Gay Krant. En wie, daartussenin, zit op ondraagbare mode te wachten? Er wordt, met de nieuwe strakke vormgeving, gemikt op de man van 2000. Jaap Huisman

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden