Nieuwe MacBook is van binnen én buiten verbluffend

De MacBook-notebook is nog compacter dan zijn voorgangers en herbergt een supergevoelige trackpad.

Peter van Ammelrooy
null Beeld .
Beeld .

In de lente van mijn loopbaan werkte ik bij een uitgever die de Nederlandse editie van MacWorld publiceerde. De hoofd- en enige redacteur van het blad had de gewoonte de schroevendraaier te zetten in elk product dat op zijn bureau belandde. Als hij de boel weer in elkaar zette, schoot er altijd een schroef over.

De nieuwe MacBook schreeuwt om een schroevendraaier.

Tuurlijk - er zijn uiterlijke verschillen met die andere MacBooks, de Air en Pro. De randen om het scherm en het toetsenbord zijn gedecimeerd, waardoor de vederlichte notebook prettig petieterig oogt. Het Retina-scherm - dat in resolutie het menselijk oog evenaart - is retescherp. De in het donker individueel oplichtende toetsen zijn een aardig snufje.

Maar binnenin is het net zo verbluffend.

null Beeld Lauren Hillebrandt
Beeld Lauren Hillebrandt

Trackpad

Toen Apple al het vet van de aluminium behuizing had weggefreesd, bleef er geen ruimte over voor standaardaccu's. Dus ontwierpen ingenieurs er zes, met elk zijn eigen afmetingen, die op elkaar gestapeld precies in de overgebleven ruimte passen. De werkelijke computer, het geheel van transistoren, SSD-schijf (voor de opslag van data) en draden neemt niet meer ruimte in dan een koetjesreep. Eigenlijk koop je een accu vermomd als laptop. Een accu die overigens maar 9 uur stroom levert.

Met een schroevendraaier wil je ook koekeloeren in het trackpad, de muisvervanger met aanraakvlak. Onder de vorige uitvoeringen zat een mechaniek dat alleen een klik liet horen als je op de juiste plek drukte. De nieuwe trackpad is voorzien van druksensoren die over het hele aanraakvlak een force-klik geven. Force, want de sensoren voelen precies aan hoe zacht of hard je drukt, en dat schept allerlei mogelijkheden.

Druk op de speel-knop en een video begint af te spelen. Druk ietsje harder en de film spoelt snel vooruit. Haal je vinger iets omhoog en hij remt weer af.

Het knappe is dat de trackpad een voelbare respons geeft. Het voelt aan als een fysiek mechanisme, maar dat is een illusie: de 'klik' is een elektromagnetisch schokje tegen je vinger.

De eis van zo dun (13,1 millimeter) en zo licht (923 gram) mogelijk is ten koste gegaan van de aansluitingsmogelijkheden. De MacBook 12 inch heeft naast een gat voor je koptelefoon nog maar één poort. Uit de doos kun je met de USB-C-ingang je notebook er alleen mee opladen. Om 'oude' USB-sticks te gebruiken of een extern scherm aan te sluiten moet je een adapter kopen, tot je toebehoren allemaal USB-C-compatibel zijn.

De nieuwe MacBook, stelt Apple, 'is de toekomst van de notebook'. Glorieus, en gisteren al begonnen.

MacBook-notebook

12 inch scherm, 8 Gb werkgeheugen, 256 Gb opslagruimte, 28 cm lang en 20 cm breed. In drie kleuren. € 1.449.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden