Nieuwe loterij biedt kunst in natura

Honderdduizend euro is er te winnen met de loten die vanaf morgen te koop zijn in de nieuwe Nationale Kunst Loterij.

HANNEKE DE KLERCK

AMSTERDAM - Maar belangrijker dan het geld zijn de prijzen in natura: kunstwerken (Ans Markus heeft een schilderij beschikbaar gesteld), kaartjes voor musea of concerten, vouchers waarmee bijvoorbeeld een opdracht gegeven kan worden aan een van de schilders in de catalogus van de loterij.

Het initiatief voor de Nationale Kunst Loterij werd vijf jaar geleden genomen door Jochem Schuijt, uitgever van het kunstblad Palet, en amateurschilder Felix Timmermans, naar eigen zeggen sterk betrokken bij de beeldende kunst. Pas deze zomer kwamen de vergunningen rond.

De opbrengsten van de loterij gaan naar uiteenlopende kunstinstellingen als Codarts in Rotterdam, het Bimhuis in Amsterdam en de Stichting Kunst10daagse in Bergen, waar Timmermans woont. In ruil voor hun begunstiging stellen kunstinstellingen prijzen beschikbaar voor de loterij, toegangskaartjes of deelname aan een masterclass. Want dat is het mooie, vindt Timmermans: dat de sector zelf de prijzen levert. 'De loterij is een hulpmiddel om de consumptie van kunst te bevorderen.'

Van een overlap met de BankGiro of de Postcode Loterij is volgens hem dan ook geen sprake. 'Wij geven niet aan andere goede doelen, maar focussen honderd procent op kunst.' De kunstloterij richt zich ook meer op kleinere kunstinstellingen, die geen beroep kunnen doen op bestaande loterijen, en wil minder bekende kunstenaars op weg helpen door bijvoorbeeld hun werk op te nemen in de catalogus waaruit prijzen kunnen worden gekozen.

In mei pleitte VVD-Kamerlid Bart de Liefde voor een cultuurloterij, als alternatief voor de bezuinigingen. De nieuwe kunstloterij is geen antwoord op De Liefdes voorstel, zegt Timmersmans, de plannen bestaan immers al vijf jaar, maar ze past wel goed in een klimaat waarin steeds meer initiatief van de kunstsector zelf wordt verwacht.

De loten à 10 euro per stuk zijn te koop via de website, dnkl.nl, of middels wederverkopers die daarvoor een vergoeding krijgen. De loterij wil voor de verkoop bijvoorbeeld studenten van hogescholen inschakelen. De eerste trekking vindt in december plaats.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden