COMMENTAAR

Nieuwe Labourleider brengt Brexit dichterbij

De opmars van Labourleider Jeremy Corbyn is zorgelijk voor de Europese partners van Groot-Brittannië.

Jeremy Corbyn kort nadat bekend is geworden dat hij de nieuwe Labourleider zal worden. Beeld null
Jeremy Corbyn kort nadat bekend is geworden dat hij de nieuwe Labourleider zal worden.

De Britse Labourpartij maakt een revolutie door. Twintig jaar nadat Tony Blair de partij bevrijdde uit de greep van de vakbonden en Labour naar het politieke midden manoeuvreerde, krijgt de partij een leider die uit het rode verleden stamt: Jeremy Corbyn.

De 66-jarige Corbyn werd met overweldigende meerderheid door de achterban van de partij tot opvolger gekozen van Ed Miliband, die eerder dit jaar het veld ruimde na een pijnlijke nederlaag tegen de Conservatieven. Corbyns zege is een revolte tegen New Labour en alles waar Blair - inmiddels bijna een paria in zijn eigen partij - voor stond.

Het enorme enthousiasme dat Corbyn onder de achterban van Labour losmaakt, doet denken aan de verkiezingszege van de linkse Syriza-partij in Griekenland eerder dit jaar. Net als in Griekenland wordt de revolte in de Labour-partij gevoed door de woede over de banken en de gevolgen van het bezuinigingsbeleid van de regering.

Old Labour

Maar Groot-Brittannië is geen Griekenland. Bij de afgelopen verkiezingen bleek al dat er onder de kiezers maar weinig enthousiasme bestond over de linkse koers waarvoor Miliband had gekozen. De kans lijkt groot dat de partij zich met de keuze voor Old Labour voorlopig buitenspel heeft gezet.

Zelfs in eigen partij zal Corbyn het moeilijk vallen de boel bijeen te houden: een groot deel van de parlementsleden van Labour moet maar weinig hebben van zijn voorstellen voor het nationaliseren van de spoorwegen en energiebedrijven.

Voor de Europese partners van Groot-Brittannië is de opmars van Corbyn zorgelijk, vooral wegens de opvattingen die hij er op buitenlands gebied op nahoudt. Zo pleit de nieuwe Labourleider voor het vertrek van Groot-Brittannië uit de NAVO. Dat zou een zware klap zijn voor het bondgenootschap.

Maar het grootste gevaar is dat zijn verkiezing wel eens een Brits vertrek uit de Europese Unie dichterbij zou kunnen brengen. Corbyn is niet tegen de EU, maar sluit niet uit dat hij voor een Brexit zal pleiten als Brussel op aandringen van premier Cameron aan de bescherming van de rechten van werknemers tornt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden