Nieuwe Kuip met tentdak en verlengde tweede ring

AMSTERDAM - Bouwbedrijf BAM krijgt de opdracht om de Kuip te verbouwen. Dat is donderdag bekendgemaakt door de verkenners die onderzoek hebben gedaan naar de toekomst van het Feyenoord-stadion.


De verkenners verkozen het ontwerp van BAM boven dat van de stichting Red de Kuip. Beide plannen komen voor een groot deel overeen, afgezien van de manier waarop het stadion wordt uitgebreid. BAM kiest voor het verlengen van de tweede ring, terwijl de stichting een derde ring had willen bouwen op de bestaande twee. Red de Kuip pleitte verder tevergeefs voor een schuifdak, in plaats daarvan krijgt het stadion een ingenieuze dakconstructie van kunststof tentdoek.


De gemeenteraad van Rotterdam moet uiteindelijk beslissen over het renovatieplan. In juli vorig jaar weigerde de raad om Feyenoord een garantie van 165 miljoen euro te geven voor de bouw van een nieuw stadion. Deze keer is een garantstelling van zo'n 75 miljoen euro noodzakelijk. Het alternatief is dat de gemeente aandelen koopt ter waarde van 35 miljoen.


In de raad zal het plan worden getoetst op de gevolgen voor de infrastructuur en buitenruimte. 'Als het aantal bezoekers van 50 duizend naar 70 duizend gaat, heeft dat allerlei gevolgen voor openbaar vervoer en het aantal parkeerplekken', aldus een woordvoerster van de gemeente.


Het winnende consortium, waarin naast BAM ook gebiedsontwikkelaar AM en Siemens zitten, zal de komende zes maanden in samenwerking met alle belanghebbende partijen het ontwerp, de financiering en de exploitatie nader uitwerken. Het stadion moet in 2018 klaar zijn en zal ruim 200 miljoen euro kosten.


'We zijn blij dat de verkenners hun voorkeur hebben uitgesproken voor onze aanpak', zei Marc de Vreede, directeur BAM Utiliteitsbouw, namens het consortium. 'Ons plan voorziet erin dat Feyenoord het grootste voetbalstadion van Nederland krijgt, waarmee de club klaar is voor de toekomst.'


De president-commissaris van Feyenoord, Dick van Well, prees het advies van de verkenners, dat volgens hem unaniem is overgenomen door de Stichting Feyenoord. De club pleitte eerder voor nieuwbouw, maar wijst nu op het financiële voordeel van renovatie. Van Well verwacht dat de begroting dankzij het nieuwe stadion kan worden opgeschroefd van ongeveer 35 miljoen naar 80 à 85 miljoen euro per jaar.


Red de Kuip vindt de buitenkant van het nieuwe stadion 'te koud', maar liet weten zich niet te zullen verzetten tegen het besluit. De stichting wijst erop dat het vooral belangrijk is dat het is gelukt om de sloop van het oude stadion te voorkomen.


De verbouwing begint in principe in de zomer van 2015. De club hoeft tijdens de werkzaamheden niet uit te wijken naar een ander stadion.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden