Nieuwe kroongetuige in zaak van Hells Angels

Het Openbaar Ministerie heeft een tweede kroongetuige gevonden in de zaak tegen leden van de Nederlandse Hells Angels. Dat bevestigen bronnen die het onderzoek naar de motorclub goed kennen....

Van onze verslaggever Marc van den Eerenbeemt

Het werven van de tweede getuige geldt als een belangrijke doorbraak. De Nationale Recherche en het Landelijk Parket stellen dat zij tijdens hun onderzoek op talloze misdrijven van de Angels zijn gestuit, van geweldpleging en afpersing tot de handel in drugs en wapens en mogelijk moorden. Tegelijkertijd is het niet mogelijk gebleken mensen te vinden die daarover een getuigenis willen afleggen. Zij zwijgen uit angst voor represailles.

In het onderzoek naar de moord op drie Hells Angels van de Nomads-afdeling in Limburg wierf het OM wel al de Antilliaan Angelo Diaz als getuige. Deze verklaarde uitgebreid over betrokkenheid van Hells Angels bij de handel in harddrugs. Diaz was zelf betrokken bij die handel, maar vreesde voor zijn leven na een mislukte cocaïnesmokkel.

Het vinden van zo’n getuige is een zeldzaamheid, ook internationaal gezien. De wereldwijd georganiseerde motorclub staat bekend om zijn geweld tegen personen die uit de school klappen over zijn criminele activiteiten. Bij buitenlandse opsporingsdiensten bestaat grote belangstelling voor het Nederlandse onderzoek.

Diaz vertelde dat de moordenaars van de in februari 2004 doodgevonden Hells Angels moesten worden gezocht in de club zelf. Ook zei hij dat de moorden waren gepleegd in opdracht van de hoofdafdeling van de Angels in Amsterdam. De moorden zouden gedupeerde Colombiaanse drugsleveranciers tevreden moeten stellen. Tijdens het proces bleek dat er rond de moorden veel contacten waren geweest tussen de Limburgse en Amsterdamse Hells Angels .

Begin oktober deden politie en justitie door heel Nederland invallen bij de Angels. Zes clubhuizen en zeventig woningen van bestuurders en leden van de motorclub werden doorzocht. Een kwart van club, 45 personen, werd aangehouden. Op dit moment zitten nog negentien Hells Angels in de cel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden