Nieuwe koers zou basis zijn voor conflict in omroeptop TROS gaat gangen directeur na

Accountant Deloitte & Touche gaat in opdracht van de TROS de gangen na van financieel directeur R. Huisman van de omroep....

Van onze verslaggevers

Eric Arends

Fokke Obbema

AMSTERDAM

De omroep spreekt berichten tegen als zou Huisman op non-actief zijn gesteld. Volgens de TROS is hij bezig 'met een grote klus bij World Online', de Internet-provider waarin de TROS financieel deelneemt. Huisman zelf zegt 'nog gewoon in dienst' te zijn. De TROS bevestigt dat.

Ingewijden bij de TROS plaatsen het conflict tussen Huisman en Van Doodewaerd tegen de achtergrond van de nieuwe koers die de omroep onder Van Doodewaerd is gaan varen. Onder zijn bewind probeert de TROS zich te ontwikkelen van een omroep die louter programma's maakt tot een multimediabedrijf met een veelheid aan activiteiten.

Om die reden neemt de TROS deel in World Online, worden pogingen ondernomen een radiostation in Curaçao op te zetten, en is het nieuwe omroepblad TV Extra bedacht. Dat blad, opgezet in samenwerking met uitgever Audax, draait slechter dan verwacht.

De investeringen die deze nieuwe activiteiten vereisen, worden door programmamakers met scepsis bekeken. Terwijl het geld elders wordt uitgegeven, zien zij zich geconfronteerd met slinkende budgetten. De onrust die hierdoor onder het TROS-personeel werd veroorzaakt, is in de afgelopen maanden verder versterkt door een conflict met de directie over een nieuwe organisatiestructuur.

De ondernemingsraad keerde zich met name tegen de benoeming van het hoofd personeelszaken M. Polak tot directielid. Zij zou onvoldoende oog hebben gehad voor de belangen van de medewerkers. Polak gold als een vertrouweling van financieel directeur Huisman.

Polak heeft inmiddels de TROS met slaande deuren verlaten, omdat haar directiebenoeming niet doorging. Ook wilde Van Doodewaerd haar afdeling personeelszaken in twee delen splitsen. Behalve Polak keerde ook Huisman zich tegen het plan. Dat conflict wordt door ingewijden als de voornaamste bron van spanning gezien tussen Huisman en Van Doodewaerd.

De ondernemingsraad toont zich verheugd over het vertrek van Polak, maar geeft tegelijk aan dat de onrust bij de omroep nog voortduurt.

Zo zijn er grote problemen bij het bedrijf van TROS-programmadirecteur G. Baars. Bij deze onderneming, GBTV genaamd, waren enkele tientallen TROS-werknemers gestationeerd. Door gebrek aan werk zijn die inmiddels weer naar de omroep teruggekeerd.

De problemen bij GBTV, waarin de TROS indirect participeert, blijken ook uit het onlangs afketsen van een alliantie met tv-producent John de Mol. Eind vorig jaar werd nog trots een samenwerking tussen beide bedrijven wereldkundig gemaakt. Inmiddels blijkt dat project te zijn afgeblazen, 'als gevolg van organisatorische problemen aan de zijde van GBTV', aldus een Endemol-woordvoerder. GBTV wenst geen commentaar te geven.

De ondernemingsraad verwacht nu dat H. Boermans, de voormalig bestuursvoorzitter van HMG (RTL en Veronica), een belangrijker rol binnen de omroep krijgt. Aanvankelijk was Boermans binnengehaald als tijdelijk probleemoplosser bij het actualiteitenprogramma 2 Vandaag. Inmiddels is hij hoofd infotainment. 'We gaan ervan uit dat Boermans een grotere verantwoordelijkheid over het programmabeleid krijgt', aldus een OR-lid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden