Nieuwe klap voor Facebook: oprichter Whatsapp vertrekt, mogelijk vanwege twist over privacy

Whatsapp-oprichter Jan Koum vertrekt bij Facebook, vier jaar nadat zijn berichtendienst voor 19 miljard dollar (16 miljard euro) werd ingelijfd door het sociale netwerk. De van oorsprong Oekraïner stapt volgens de Washington Post op vanwege een dispuut over privacy.

Jan Koum, de oprichter van Whatsapp, kwam in de VS vanuit Oekraïne als 16-jarige jongen met zijn moeder. Beeld AP
Jan Koum, de oprichter van Whatsapp, kwam in de VS vanuit Oekraïne als 16-jarige jongen met zijn moeder.Beeld AP

Na de overname door Facebook beloofde de oprichter dat Whatsapp advertentievrij zou blijven en de privacy van gebruikers gewaarborgd. Koum hield woord: de anderhalf miljard maandelijkse gebruikers bleven tot nu toe gevrijwaard van advertenties en Whatsapp introduceerde drie jaar geleden volledige versleuteling, waardoor berichten niet door derden kunnen worden onderschept.

Of de recente privacyperikelen rond Facebook de aanleiding zijn voor het vertrek van Koum, of dat er onenigheid is over de koers van Whatsapp, is onduidelijk. Facebook wil geen mededelingen doen.

Porches en frisbee

Koum houdt het erop dat hij meer tijd wil besteden aan het verzamelen ‘van zeldzame luchtgekoelde Porsches en aan frisbeeën’. Eind vorig jaar stapte mede-oprichter Brian Acton ook al op bij Whatsapp en riep even later gebruikers op Facebook te verwijderen.

Met het vertrek van Koum en Acton verliest Facebook zijn grootste voorstanders van privacybescherming. Hun besluit heeft mogelijk te maken met plannen van Facebook om de versleuteling van Whatsapp minder sterk te maken en advertenties toe te laten. Facebook verdient al zijn geld met advertenties en heeft tot nu toe weinig teruggezien van zijn miljardeninvestering in Whatsapp. Overigens heeft ook Facebook-oprichter Mark Zuckerberg onlangs nog laten weten geen advertenties te willen op Whatsapp.

Koum, die zijn vertrek aankondigde op zijn facebookpagina, heeft geen datum genoemd. Zuckerberg reageerde door te zeggen dat hij Koum zal missen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden