Nieuwe klap voor Belgische staalindustrie

De Belgische staalindustrie krijgt opnieuw een zware klap. Het internationale staalbedrijf ArcelorMittal kondigde donderdag de sluiting aan van grote delen van haar Luikse vestiging. Zeven van de twaalf 'koude lijnen', waar staalplaten worden bewerkt, gaan dicht. Daardoor verdwijnen 1.300 van de 2.100 banen.

BRUSSEL - De aankondiging komt op een moment dat de Luikse staalarbeiders nog aan het bekomen waren van de vorige klap. In oktober 2011 sloot ArcelorMittal de hoogovens van Luik, de zogenoemde 'warme lijn'. Daarbij gingen 800 banen verloren, maar ArcelorMittal beloofde het verlies voor een stuk te compenseren door extra investeringen in de koude lijnen.

Door de aanhoudende crisis verbreekt de staalreus nu zijn belofte. De Luikse staalvestiging leed in 2012 een verlies van 200 miljoen euro en zag de vraag naar staal met 8 tot 9 procent dalen. De Europese vraag naar staal ligt nu 29 procent lager dan voor de economische crisis. 'We hoopten dat de sluiting van de warme lijn genoeg was om het bedrijf aan te passen aan de dalende vraag, maar dat bleek dus niet zo te zijn', zei Bernard Dehut, directeur van ArcelorMittal Luik.

De staalgigant besloot daarom de zeven minst winstgevende lijnen te sluiten. Luik behoudt alleen de vijf lijnen waar heel gespecialiseerd werk wordt verricht, zoals het bewerken van ultradunne staalplaten. De directie probeerde de pijn te verzachten met de belofte dat het bedrijf extra zal investeren in die vijf resterende lijnen en dat die zich zullen ontwikkelen tot 'parels van de industrie'.

Maar de vakbonden, die sinds oktober 2011 op voet van oorlog leven met de directie, reageerden woedend. 'Bij ArcelorMittal houden ze hun beloften nooit', zei Jean-Luc Rader, vertegenwoordiger van de socialistische vakbond. 'Ik ben ervan overtuigd dat die vijf resterende lijnen volgend jaar ook worden opgedoekt. ArcelorMittal heeft een verborgen agenda.'

Ook David Camerini van de christen-democratische vakbond gelooft niet dat de Luikse staalindustrie de nieuwe tegenslag zal overleven. 'ArcelorMittal is de hele regio aan het vernielen. Als de politiek zijn verantwoordelijkheid nu niet opneemt, zal de staalindustrie eindigen zoals de mijnen, stap voor stap kapotgemaakt.'

Opvallend was dat ook de Waalse politici, van socialisten tot liberalen, de directie van ArcelorMittal in uiterst scherpe bewoordingen veroordeelden. Topman Lakshmi Mittal werd 'een oplichter', 'crapuul' en 'regelrechte verrader' genoemd.

Premier Elio Di Rupo (PS) keerde donderdag vervroegd terug van het World Economic Forum in Davos om met de Belgische en Waalse regering te overleggen over de sluiting. Hij wil ook de Europese Unie om een reactie vragen. In Davos had Di Rupo een onderhoud met Lakshmi Mittal, maar Di Rupo meldde achteraf dat 'de deuren gesloten' leken.

Volgens de vakbonden is een nationalisatie het enige wat de Luikse staalindustrie nog kan redden. Ze zwaaien daarbij met onderzoeken waaruit blijkt dat de warme én de koude lijn nog rendabel zijn en kunnen worden genationaliseerd voor 1 miljard euro. Het is echter onduidelijk of de Belgische overheid, die de Europese begrotingsnormen maar net haalt, in staat is dat geld op tafel te leggen.

De onderhandelingen tussen ArcelorMittal, de politiek en de vakbonden beloven nog voor vuurwerk te zorgen. De Waalse metaalvakbonden staan bekend om hun grote actiebereidheid. Donderdag kondigden ze direct een algemene staking aan en staken ze op het bedrijfsterrein autobanden in brand.

'Als ze het willen, kunnen de politici een nationalisatie mogelijk maken', zei vakbondsman Jean-Luc Rader. 'Heb je gezien hoe snel ze de wetgeving konden veranderen na de vrijlating van Michelle Martin (de ex-vrouw van Marc Dutroux, red.)? Nu mogen ze dat ook voor ons doen. En anders zullen we actie voeren. Wij métallos weten hoe dat moet.'

Als de sluiting definitief wordt, blijven er bij ArcelorMittal in Luik nog 800 banen over. In de glorietijd van de staalindustrie, voor de oliecrisis van de jaren zeventig, werkten er meer dan 40 duizend metaalarbeiders in het Luikse staalbekken.

Jean Luc Rader De vakbondsman gelooft niet dat het bedrijf gaat investeren in Luik

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden