Nieuwe kans voor Lula

Luiz Inácio Lula da Silva, de herkozen president van Brazilië, is het soort politicus waarvan je zou willen dat hij beter presteert dan hij tot nu toe heeft gedaan....

Vier jaar geleden kwam hij aan de macht met de slagzin Lulinha, Paz e Amor. De verwachtingen waren hooggespannen. Niet alleen van de armen die hoopten dat hun noden eindelijk serieus zouden worden genomen door een president die hun lot aan den lijve had ervaren, maar ook van vele anderen die Lula’s boodschap van vrede en verzoening zagen als de klaroenstoot van een nieuw tijdperk in het grootste en belangrijkste land van Zuid-Amerika. Een tijdperk waarin de democratie zich zou verdiepen en de corruptie sterk zou worden beteugeld.

Helaas is vooral dat laatste uitgelopen op een enorme deceptie. Lula’s Arbeiderspartij bleek bij lange na niet het ‘ethisch geweten van de Braziliaanse politiek’, zoals ze zich in 2002 aanprees. Tientallen functionarissen kwamen in opspraak door fraude of omkoping. Lula zelf bleef buiten schot, maar met een een verwijzing naar de veertig medewerkers die zich voor de rechter moeten verantwoorden, kon uitdager Geraldo Alckmin hem met reden betitelen als de ‘chef van veertig rovers’.

Maar deze chef kan zich er wel op beroemen dat hij de levensomstandigheden van miljoenen Brazilianen daadwerkelijk heeft verbeterd door zowel de uitkeringen als het minimumloon te verhogen. De schandalen hebben de kiezers er dan ook niet van weerhouden de president een tweede ambtstermijn te gunnen. De euforie was duidelijk minder, maar Lula’s meerderheid in de tweede ronde was bijna even groot als vier jaar geleden: ruim 60 procent.

De president staat nu voor de taak de armoede structureel terug te dringen door meer economische groei te genereren. Dat zal alleen lukken als de topzware Braziliaanse staat wordt afgeslankt. Maar een verantwoorde deregulering vereist een mate van onkreukbaarheid en openheid die ook in het Brazilië van Lula da Silva nog ver is te zoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden