Nieuwe kabinet volgt Franse aanpak downloaden niet na

AUTEURSRECHT Uri Rosenthal, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken heeft woensdag laten weten dat hij niet zal meewerken aan Franse voorstellen om het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal strenger aan te pakken. De Fransen willen de zogenaamde 'three-strikes-out'-wetgeving invoeren, die eruit bestaat dat een internetgebruiker zich drie keer schuldig mag maken aan het illegaal downloaden van beschermd werk. Als hij dat daarna nog een keer doet, wordt hij van internet afgesloten. Privacybeschermers zijn tegen de wet omdat die het nodig maakt dat het gedrag van individuen op de voet wordt gevolgd. Volgens andere tegenstanders van de Franse plannen is een 'vrij internet' net zo belangrijk als de vrijheid van meningsuiting. De conferentie die later deze week. mede op initiatief van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen, in Frankrijk zou worden gehouden over een gedragscode voor internetvrijheid is uitgesteld, lieten de Fransen gisteren weten.

LIMEWIRE Het peer-to-peerprogramma LimeWire, dat gebruikers in staat stelt online muziek met elkaar te delen, moet stoppen met het verspreiden en ondersteunen van zijn software. Dat heeft de rechter in New York dinsdag besloten. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor bestaande gebruikers van de software. Limewire was tot 2007 nog een van de populairste diensten voor het delen van muziek. Daarna nam het gebruik van torrent-sites een grote vlucht. In de tien jaar dat LimeWire actief was, werd de software in totaal 260 miljoen keer gedownload. Hoeveel Nederlanders gebruik maken van de site, is niet bekend.


SPAM Het aantal e-mails met spam erin is wereldwijd met maar liefst een vijfde gedaald sinds de politie in Rusland vorige maand de jacht opende op een van de grootste verspreiders van spam ter wereld. Volgens The New York Times is de 31-jarige Rus Gusev de man achter spamit.com, dat spammers geld betaalde voor het versturen van mails met aanbiedingen voor onder meer viagra en andere 'geneesmiddelen'. De Rus zou met zijn organisatie goed zijn voor de verspreiding van 50 miljard e-mails per dag. Volgens de Russische autoriteiten is Gusev het land inmiddels ontvlucht.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden