Nieuwe Indiase regering akkoord met autonomie Kashmir

De nieuwe Indiase regering van premier Manmohan Singh is bereid een autonome status voor de omstreden deelstaat Kashmir te respecteren....

ANP

Kalam las maandag de eerste verklaring van de regering-Singh aan het parlement voor. Hij zei dat artikel 370 van de grondwet verwijst naar de speciale autonome status voor Jammu en Kashmir, het Indiase deel van de omstreden gebied. Daarin staat dat dit deel Kashmir recht heeft op autonomie, met uitzondering op het gebied van defensie, buitenlandse zaken en communicatie.

Artikel 370 is formeel een tijdelijke aanvulling van de grondwet, maar het geldt al sinds 1950. De hindoe-nationalisten die de vorige regering domineerden, stuurden steeds aan op afschaffing van het artikel om daarmee Jammu en Kashmir volledig in India op te nemen. Onder druk van de toenmalige oppositiepartners werd daarvan afgezien.

De verklaring van de huidige regering biedt een goede basis voor overleg tussen India en Pakistan later deze maand. Pakistan heeft ook een deel van Kashmir in handen en ook China regeert over een deel.

De Zuid-Aziatische kernmachten hebben sinds hun onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1947 driemaal oorlog gevoerd, waarvan tweemaal over Kashmir. Beide landen stonden in 2002 aan de rand van een vierde oorlog. New Delhi beschuldigde de regering van Pakistan van betrokkenheid bij een aanslag op het Indiase parlement in 2001.

De spanningen liepen hoog op en meer dan een miljoen soldaten werden langs de grens samengetrokken. Sinds vorig jaar verbetert de relatie langzamerhand. In januari spraken de toenmalige Indiase premier Vajpayee en de Pakistaanse president Musharraf voor het eerst sinds jaren met elkaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden