Nieuwe index voorspelt ontwikkeling industrie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek komt met een nieuwe index die de conjunctuur van de industrie voorspelt. De nieuwe index, 'producentenvertrouwen', komt in de plaats van de index 'oordeel orderpositie industrie' en is te vergelijken met de 'consumentenvertrouwen'-index....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De nieuwe index die de stemming onder ondernemers in de industrie aangeeft sluit meer aan bij de indicatoren die de Europese Unie gebruikt. Hij wordt samengesteld op basis van de antwoorden op drie vragen uit de Conjunctuurtest-enquête die het CBS maandelijks afneemt bij ondernemers.

De index 'oordeel orderpositie' was gebaseerd op één vraag. Het producentenvertrouwen wordt naast het oordeel over de orderpositie berekend uit de antwoorden op de vraag naar de te verwachten bedrijvigheid in de komende drie maanden en het antwoord over de voorraad gereed produkt bij de afzonderlijke ondernemingen.

Deze index heeft daardoor een grotere voorspellende waarde dan die van het oordeel over de orderpositie. Uit berekeningen van het CBS blijkt dat het producentenvertrouwen vier tot vijf maanden voorloopt op de werkelijke ontwikkelingen in de industrie, weergegeven door de produktie-index. De 'oordeel orderpositie' liep twee á drie maanden voor.

Bovendien blijkt dat de grafiek van het producentenvertrouwen die van de produktieindex zeer nauwkeurig voorspelt. Het producentenvertrouwen is inmiddels boven het niveau van de voorlaatste hoogtepunt gestegen (1989-1990), maar sinds eind 1994 is een afvlakking in de groei waar te nemen. Het CBS komt volgende week met nieuwe cijfers.

De nieuwe index kan een minstens zo belangrijke graadmeter worden voor de conjunctuur als de index voor het consumentenvertrouwen. De Nederlandse economie wordt, door zijn grote afhankelijkheid van de export, meer dan in andere westerse landen gedragen door de industriële bestedingen dan door bestedingen van de consument.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.