Nieuwe huurverhoging leidt tot stortvloed aan protesten

De nieuwe regeling voor het verhogen van de huren heeft tot een stortvloed aan protesten geleid. Zo'n 60 duizend Nederlanders hebben de afgelopen twee maanden bezwaar gemaakt tegen de inkomensafhankelijke huurverhoging.

Zo'n 60 duizend mensen hebben bezwaar gemaakt tegen huurverhoging. Beeld anp

Dit blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant onder zestig grote en middelgrote woningcorporaties. Vorig jaar, toen de hoogte van huren nog niet op het inkomen van de bewoners was gebaseerd, lag het aantal bezwaren op slechts enkele duizenden.

Chronisch zieken
Veel huurders maken nu bezwaar omdat zij minder geld te besteden hebben dan de verhuurder denkt. Daarnaast kwamen er veel bezwaren binnen van chronisch zieken en personen die het principieel oneens zijn met de huurverhoging.

De Volkskrant vroeg zestig woningcorporaties naar het aantal bezwaren dat zij in mei en juni ontvingen. Samen bezitten deze corporaties een kwart van alle sociale huurwoningen in Nederland. Van de 160 duizend huurders die zij de afgelopen twee maanden een extra huurverhoging hebben opgelegd, heeft 8 procent bezwaar gemaakt. 'Deze maatregel kost ons op jaarbasis zeker een extra werknemer', zegt de directeur van Volkshuisvesting Arnhem

Politieke strijd
De inkomensafhankelijke huurverhoging werd dit voorjaar na een lange politieke strijd ingevoerd, nog net op tijd voor de jaarlijkse huurverhoging van 1 juli. Huishoudens in een sociale huurwoning met een jaarinkomen boven de 43 duizend euro kunnen daardoor een huurverhoging van 6,5 procent krijgen. Ligt het inkomen tussen de 43 en 33 duizend euro, dan gaat de huur maximaal 4,5 procent omhoog. En voor alle huurders die minder verdienen, bedraagt de maximale stijging 4 procent.

Om na te gaan hoeveel hun huurders precies verdienen, zijn de huisbazen afhankelijk van de Belastingdienst. Die berekent op basis van de belastingaangifte over 2011 in welke categorie een huishouden valt.

Kritiek
Voorafgaand aan de invoering van de regeling was er veel kritiek op die werkwijze. Nog afgezien van de principiële bezwaren zou ze ingewikkeld zijn in de uitvoering, waarschuwden belangenorganisaties van huurders en verhuurders, en een garantie op extra bureaucratie door een jaarlijkse stroom aan bezwaarschriften.

Het bleek dit voorjaar inderdaad ingewikkeld. Door technische beslommeringen kon de Belastingdienst slechts van 70 procent van alle huurders de inkomens achterhalen. Nu blijkt dat van de gegevens die wel beschikbaar waren, een groot gedeelte niet meer klopt.

Gedaald inkomen
Verreweg de meeste klachten komen van huurders die hun inkomen zagen dalen sinds 2011, zeggen de corporaties. Mensen die hun baan verloren, zzp'ers die minder verdienen of een huisbewoner die met pensioen gaat. Ook kan het dat de gezinssamenstelling door scheiding of overlijden is veranderd. En ten slotte maken veel chronisch zieken bezwaar, zij zijn soms vrijgesteld van de huurverhoging.

Dan is er nog een aantal huurders dat uit 'principiële overwegingen' tegen de huurverhoging is. Zij maken bezwaar tegen de in hun ogen exorbitant hoge en privacyschendende 'gluurverhoging'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.