Nieuwe hulp-tovenaars

Apple heeft al vele jaren een prullenbak op het computerscherm staan om er bestanden of programma's in te stoppen die later echt weggegooid kunnen worden....

GERARD GERADTS

Windows 95 is ontegenzeggelijk eenvoudiger. In feite heb je een vrijwel leeg scherm voor je met links bovenin een aanduiding als My computer, de zojuist genoemde prullenbak en links onderin een startknop die programma's en documenten opent.

Om al die eenvoud heen ligt een dicht woud aan helpfuncties. Het is ongelofelijk wat Microsoft allemaal heeft bedacht om de gebruiker te onderrichten en te helpen uit de problemen te komen. Het begint natuurlijk met een instructieboek dat bij de software wordt geleverd. Als je Windows 95 eenmaal aan de praat hebt gekregen, kun je kiezen voor een tien minuten durende rondreis door de mogelijkheden van het programma.

Daarna krijg je elke keer als je de pc start een tip voor handig gebruik van Windows. Je kunt verder kiezen voor een help-index, elke toepassing heeft dan nog zijn eigen informatie, de softwarewizard helpt je stap voor stap op weg als je daarom vraagt en binnen het programma zijn er diverse plekken waar een tekstregel opspringt onder de muisaanwijzer om uitleg te geven.

Je kunt ook buiten het programma om hulp vragen. Zo zijn er ruim twintig tekstbestanden in de Windows-subdirectory waarin uitleg wordt gegeven. Er is een telefonische helpdesk met naar keus een bandje met uitleg van standaardproblemen, met de mogelijkheid een fax toegezonden te krijgen met informatie en uiteindelijk een levende vraagbaak.

Voorts kan de Windows 95-gebruiker met vragen terecht op het eigen BBS (elektronisch informatiesysteem) van Microsoft, op Internet, Compuserve en bij geautoriseerde dealers. Kortom, er is zoveel hulp klaargezet dat je er onrustig van wordt. Is dit besturingssysteem wel zo eenvoudig te bedienen en zo stabiel als beloofd wordt?

Toch zien uitgevers er nog brood in om boeken op de markt te brengen die al die hulp dunnetjes overdoen. Zo heeft Easy Computing zojuist twee boeken gelanceerd: Software Training Windows 95 en Hét Windows 95 boek.

Software Training is een stap-voor-stap cursus met aan het eind van elk hoofdstuk een test om te controleren of je de stof begrepen hebt. Het boek loopt systematisch het traject af van basisprincipes, via toepassingen naar gevorderde gebruikers.

Hét Windows 95 boek gaat dieper op de stof in. Beginners met Windows 95 kunnen hiermee ook aan de slag, maar het is allemaal wat minder schools opgezet en je kunt er ook later, als ervaren gebruiker, nog goed mee werken.

Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van 'helpen bij software-gebruik' is een instructievideo. Het bedrijf Softvision Benelux brengt een pittiggeprijsde videoband op de markt, die gedurende drie uur uitlegt hoe je met Windows 95 omgaat. Instructievideo's bestaan al langer. Jaren geleden al is er een serie op de markt gebracht waarin met name John Cleese prachtige typetjes deed om aan te geven hoe dingen niet en hoe dingen wel gedaan moesten worden.

De video voor het gebruik van Window-95-software is daarmee vergeleken, gortdroog. Twee mannen met blinkend witte overhemden en stijf aangesnoerde stropdassen spelen het spel van digibeet en wizard: de een doet of hij weinig van Windows 95 weet en de ander heeft alle antwoorden.

De video voldoet aan de verwachtingen. Ook hier wordt systematisch door de stof heen gewerkt en het voordeel van het bewegend beeld boven een boek is dat je in korte tijd ziet wat er gebeurt: waar je bijvoorbeeld moet klikken om een venster te openen en hoe je vensters achter elkaar kunt zetten.

Nadeel van video is de slechte interactie die je krijgt. Gebruikers van een cd-rom zijn gewend snel van onderwerp naar onderwerp te schakelen zonder tijdrovend terugspoelen. De eigenschap van video is nu eenmaal de aaneenrijging van beelden en om een bepaald stuk terug te vinden, moet je toeren uithalen.

Softvision Benelux heeft een handige oplossing gevonden voor dit probleem. In de videofilm loopt een tijdklok mee en achterop de doos staat een index van de onderwerpen plus de tijd dat het onderwerp start op de video. Niet bepaald van deze tijd, maar het werkt. Vermoedelijk is zo'n video een uitkomst voor bedrijven die meer gebruikers gelijktijdig instructie willen geven.

H. Buckel en anderen: Hét Windows 95 boek

Easy Computing; ¿ 69,-

ISBN 90 5167 056 7

Detlef Fabian: Software Training Windows 95

Easy Computing; ¿ 49,50

ISBN 90 5167 060 5

Instructievideo Windows 95

Softvision Benelux; ¿ 295,- ex btw.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden