Nieuwe horde voor EU-verdrag beslecht

Senaat Tsjechië stemt in met Verdrag van Lissabon...

STRAATSBURG De Europese Unie haalde woensdag opgelucht adem nadat de Tsjechische senaat voor het Verdrag van Lissabon had gestemd. Maar president Vaclav Klaus, tegenstander van het verdrag, zette meteen een domper op de feestvreugde. Hij kondigde aan dat hij niet zijn handtekening onder het verdrag zou zetten.

‘Het verdrag is voorlopig dood. Het is dood omdat het in één lidstaat per referendum verworpen is. Daarom is ondertekening op dit moment voorlopig niet aan de orde,’ zei de eurosceptische Klaus.

De stemming werd in Brussel en Straatsburg met angst en beven tegemoet gezien. Een ‘nee’ zou waarschijnlijk de definitieve doodssteek hebben betekend voor het verdrag dat al vorig jaar al door de Ieren werd verworpen. ‘Dit is goed nieuws’, reageerde voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie. In het Europees Parlement barstte enthousiast applaus los toen het nieuws bekend werd.

De hoop van de voorstanders van het verdrag was dat de aanvaarding door het Tsjechische parlement voor de Ieren, die er wellicht in oktober nog eens over stemmen, het signaal zou zijn ditmaal ‘ja’ te zeggen. Maar nu komen de kaarten weer anders te liggen. In Brussel vreest men dat de houding van Klaus ook de Poolse president Kaczynski zal aanmoedigen te blijven dwarsliggen. Ook hij heeft nog niet zijn handtekening onder de ratificatie gezet.

Het verdrag, dat in de plaats kwam van de verworpen Europese Grondwet, beperkt het aantal beleidsterreinen waarop de EU-landen een vetorecht hebben. Verder krijgt de EU een permanente voorzitter en een soort minister van Buitenlandse Zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden