Nieuwe hoofdstad Kazachstan geldt als strafkamp

De Kazachstaanse ambtenaren zaten al somber op de koffers, maar voorlopig hoeven zij niet te verhuizen naar de winderige steppestad die president Nazarbajev als nieuwe hoofdstad van zijn land heeft aangewezen: Akmola....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Oorspronkelijk zou de plechtige verhuizing van de Kazachstaanse hoofdstad van Alma Ata naar het noordelijke Akmola deze week plaatsvinden, maar gisteren maakte Nazarbajev bekend dat de hoofdstad pas over twee maanden zal verhuizen, op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens.

De beslissing kwam als een complete verrassing voor het ambtenarendom dat woensdag, vergezeld door de internationale pers, aan boord van een speciale trein naar Akmola zou vertrekken. Voor vrijdag was een vliegreisje voor diplomaten naar de nieuwe hoofdstad gepland om de tot nog toe aarzelende buitenlandse gezanten over te halen mee te gaan naar Akmola.

De reden van het uitstel is niet helemaal duidelijk. De persdienst van president Nazarbajev meldde dit weekeinde dat de plechtigheid voor een week was opgeschoven, omdat de president geen tijd had. Hij zit woensdag, de dag dat de hoofstad oorspronkelijk zou verhuizen, op een topbijeenkomst van de voormalige Sovjetrepublieken, het Gemenebest van Onafhankelijke Staten.

Volgens Nazarbajev zijn er echter zwaarwegender argumenten om de verhuizing uit te stellen: de nieuwe hoofdstad is nog niet klaar. Het presidentiële paleis is nog niet af, net zo min als het vliegveld en de onderkomens voor de ambtenaren en hun gezinnen. De meeste ambtenaren hebben hun gezin in Alma Ata achtergelaten en huizen voorlopig in hotels in Akmola, een typische provinciestad met een bevolking van zo'n 300 duizend zielen.

Nazarbajev verzekerde echter dat de bouwwerkzaamheden op 5 december in Akmola - Kazachs voor 'de Witte Grafsteen' - voltooid zullen zijn.

Het is de vraag wie daar blij mee zal zijn. Niet alleen het ambtenarenapparaat, maar ook de diplomatieke gemeenschap en het bedrijfsleven zien op tegen de verhuizing naar de noordelijke stad, die ooit diende als centrum voor de stalinistische strafkampen in Kazachstan. 's Winters is het er 35 à 40 graden onder nul, terwijl de zomers heet (ruim 35 graden) en stoffig zijn.

Alma Ata is een veel aangenamere stad, ook al omdat de bergen dichtbij zijn. Het enige nadeel is dat de stad is een gebied ligt waar veel aardbevingen voorkomen.

Veel bedrijven hebben niettemin al besloten in Alma Ata te blijven, temeer daar de oude hoofdstad voorlopig het financiële centrum van het land blijft.

Het voornaamste argument voor de verhuizing naar Akmola, dat zo'n 900 kilometer ten noorden van Alma Ata ligt, is politiek. De Kazachstaanse regering is erop gebrand de Kazachse invloed te versterken in het noorden van het land dat hoofdzakelijk door Russen bewoond wordt. In de grensgebieden vormen de Russen zelfs zo'n negentig procent van de bevolking.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden