Nieuwe hobbel in relatie Britten en Amerikanen: na uitstel staatsbezoek ziet Trump ook af van werkbezoek Londen

Een staatsbezoek was al voor onbepaalde tijd uitgesteld, maar nu is ook een werkbezoek van Donald Trump aan Groot-Brittannië van de baan. De Amerikaanse president zou volgende maand de nieuwe ambassade in Londen openen, maar ziet daar nu van af.

Ironisch genoeg heeft Trump al wel Warschau, Hamburg en Parijs bezocht. Londen ligt een beetje uit de route. Foto afp

Via Twitter liet hij weten dat Barack Obama een slechte vastgoeddeal had gesloten en dat de nieuwe locatie van de ambassade, een voormalig industrieterrein aan de zuidoever van de Theems, 'uit de route ligt'. De ware reden is waarschijnlijk dat de president - tevens projectontwikkelaar - niet uitkijkt naar tegen hem gerichte demonstraties.

Zijn besluit kreeg bijval in de Britse hoofdstad. Burgemeester Sadiq Khan twitterde dat bij Trump 'eindelijk het besef is doorgedrongen dat niemand op hem zit te wachten'. Khans voorganger Boris Johnson reageerde meteen. 'De VS zijn de grootste investeerder in het VK', twitterde de huidige minister van Buitenlandse Zaken, 'en toch moeten Khan en Corbyn die cruciale band met alle geweld op het spel zetten. Maar we laten de Amerikaans-Britse relatie niet in gevaar brengen door een opgeblazen kwibus in het stadhuis'.

Ook over Trumps tweet ontstond discussie. Dat Nine Elms Lane een beetje 'uit de route' ligt, daarin heeft Trump wel een beetje gelijk. Vergeleken met het statige Grosvenor Square is de nieuwe locatie minder sexy. De beslissing om Mayfair te verlaten was evenwel al genomen door Obama's voorganger George W. Bush. De rijke buurtbewoners hadden steeds meer kritiek op de Amerikaanse aanwezigheid aan Grosvenor Square, waar ook Tony Blair kantoor houdt, helemaal na alle beveiligingsmaatregelen sinds 11 september 2001.

In 2008 besloot Bush de post te verhuizen naar Nine Elms Lane, nabij het iconische Battersea Power Station. De Amerikanen waren geen eigenaar van hun ambassadegebouw. In de jaren vijftig hadden ze de pacht voor 999 jaar afgekocht van de hertog van Westminster. Obama verkocht de pacht voor 355 miljoen euro aan Arabische investeerders, 'peanuts' volgens Trump. De waarde was gedaald omdat het gebouw van de Fins-Amerikaanse modernist Eero Saarinen een monumentale status kreeg. Het nieuwe ambassadegebouw kost 1,1 miljard euro.

Nieuwe hobbel

Trumps afzegging is een nieuwe hobbel in de Brits-Amerikaanse relatie. Na zijn aantreden kreeg hij meteen een uitnodiging van Theresa May voor een staatsbezoek, een plan dat zoveel ophef veroorzaakte dat uitstel volgde. Trump, die vooral de koningin en hertogin Kate van Cambridge wil ontmoeten, zag bovendien erg op tegen massale betogingen. Zulke protesten lagen ook bij dit werkbezoek in de lijn der verwachtingen. Trump zou ook op bezoek gaan bij 10 Downing Street om te overleggen over een handelsakkoord.

Voor de Brexiteers zijn de VS een onmisbare handelspartner, maar de onderlinge relatie is afgelopen jaar verslechterd, compleet met persoonlijke aanvallen op de Britse premier. Trump heeft al wel Warschau, Hamburg en Parijs bezocht, maar Londen ligt een beetje uit de route.

Trump, die vooral de koningin en hertogin Kate van Cambridge wil ontmoeten, zag bovendien erg op tegen massale betogingen bij het staatsbezoek. Zulke protesten lagen ook bij dit werkbezoek in de lijn der verwachtingen. Foto afp