Nieuwe helikoptervloot VS in tijden van crisis wel erg duur

Presidentiële helikopter moest na ‘11/9’ sneller en veiliger...

Van onze verslaggever Stieven Ramdharie

AMSTERDAM Per stuk kosten ze 317 miljoen euro – bijna net zoveel als een Air Force One. Dus met de 8,8 miljard euro die de nieuwe helikoptervloot van de president moet gaan kosten, zou het Witte Huis maarliefst 28 presidentiële Boeing 747’s aan kunnen schaffen.

Obama moet het overigens doen met ‘slechts’ twee toestellen. Maar in een tijd waarin miljoenen landgenoten werkloos raken en uit hun huis dreigen te worden gezet, zit hij in zijn maag met een erfenis van de regering-Bush: is een vloot van helikopters die 317 miljoen euro per stuk kosten niet een beetje te veel van het goede?

Als de kredietcrisis er niet was geweest, zou er wellicht geen haan naar hebben gekraaid. Wéér een wapenproject immers van het Pentagon, net as de JSF of de F-22, dat hopeloos uit de hand loopt. Drie jaar nadat de marine het contract gunde aan Lockheed Martin – geen helikopterbouwer bij uitstek – zijn de kosten van de 28 nieuwe Marine One-toestellen verdubbeld en ligt de productie hopeloos achter op schema.

Obama, die paal en perk wil stellen aan de miljardenoverschrijdingen bij het Pentagon, moet nu beslissen of het project wordt stopgezet. Het Witte Huis besloot in 2002 dat er een helivloot moest komen, die geschikt is voor de wereld van na ‘11/9’. De nieuwe Marine One moest voorzien zijn van de modernste communicatieapparatuur zodat de president er als het ware een oorlog vanuit kon voeren.

Maar in plaats van in zee te gaan met ervaren helifabrikant Sikorski, werd gekozen voor Lockheed Martin die een Europees model liet ombouwen. Aan maar liefst 1.900 nieuwe eisen moest het toestel voldoen.

Als Obama het project doorzet, vliegt hij nog dit jaar in een Marine One die met geen mogelijkheid uit de lucht kan worden geschoten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden