Nieuwe grondwet voor nieuwe EU

Het grondwettelijk verdrag van de Europese Unie omvat de volgende punten:

Handvest van grondrechten

Het verdrag incorporeert een handvest van vijftig punten, waaronder de vrijheid van meningsuiting en van godsdienst, het recht op leven, onderdak, onderwijs, collectieve onderhandelingen over arbeidscontracten en een behoorlijke werksituatie.

Symbolen

Europese vlag: blauw met twaalf gouden sterren (twaalf als traditioneel symbool van perfectie, niet als symbool van de lidstaten); volkslied: Beethovens Ode an die Freude; munt: de euro; motto: Verenigd in verscheidenheid; Europadag: 9 mei.

President en minister van Buitenlandse Zaken

Nieuwe functies. De president, die door de Europese leiders wordt gekozen voor vijf jaar, zit onder andere topconferenties voor. De minister van Buitenlandse Zaken is vice-voorzitter van de Europese Commissie en formuleert beleid op punten als terrorisme en vredeshandhaving. Beiden vertegenwoordigen de EU in het buitenland.

Vereenvoudigde besluitvorming

Met ingang van november 2009 kunnen besluiten worden genomen met instemming van minstens 15 (van de 25) lidstaten, mits die minstens 65 procent van de totale EU-bevolking vertegenwoordigen. Een besluit kan alleen worden tegengehouden als minstens vier van de lidstaten erop tegen zijn. Recht van veto hebben de lidstaten alleen nog op een beperkt aantal terreinen, waaronder defensie, belastingen en sociale zekerheid.

Flexibiliteit

De lidstaten kunnen makkelijker aan de kant blijven staan bij nieuwe ondernemingen (zoals de invoering van de euro), terwijl het de anderen landen vrijstaat een 'kopgroep' te vormen.

Parlement

Het Europees Parlement wordt uitgebreid van 732 naar 750 zetels, maar mag niet verder groeien als er nog meer lidstaten bij komen. Het parlement krijgt meer macht om de EU-wetgeving te wijzigen of te verwerpen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden