Nieuwe golfbal is biologisch afbreekbaar

VAN ONZE VERSLAGGEVER

WOERDEN - De gemiddelde golfer zal er waarschijnlijk niet eens bij stilstaan, maar al die golfballen die hij of zij 'onvindbaar' in het water, moeras, bos of aanpalend weiland slaat, vervuilen het milieu. Het schijnt tot wel 500 jaar te duren voor zo'n keiharde plastic bal is opgelost, waarbij ook nog eens zware metalen in de natuur terecht kunnen komen.

Maar voor wie vanaf nu met een bezwaard gemoed de tee-box (afslagplaats) betreedt, is er verlossing: de biologisch afbreekbare golfbal, gemaakt van aardappelzetmeel uit de patatfabriek. Deze bal, al gekscherend 'patatbal' genoemd, is binnen twee tot acht jaar afgebroken en opgenomen door de natuur.

Na vier jaar ontwikkelen is de firma Biogolf uit Woerden erin geslaagd een biologische bal te maken die volgens eigen zeggen in hardheid en andere eigenschappen niet onderdoet voor de gemiddelde golfbal. 'Onze bal voldoet aan alle kwaliteitseisen en speelt volgens de kenners als een reguliere golfbal', aldus Biogolf-directeur Robert de Waal.

'Het is een goed alternatief voor 80 procent van de golfers, zeg maar de gewone spelers met een handicap vanaf 20. Alleen de echt goede spelers en pro's zullen de duurdere kunststof ballen prefereren, omdat onze bal bij lange afstanden wat meters tekortkomt.'

Biogolf heeft voor de Nature SX-bal een 3-jarig contract gesloten met Lamb Weston, producent van diepgevroren aardappelproducten in Kruiningen. Dat levert het aardappelzetmeel dat als restproduct vrijkomt bij het snijden van aardappels tot friet. Volgende week moeten de eerste biologische golfballen van de productielijn in Woerden rollen, die een capaciteit heeft van drie miljoen stuks per jaar. De adviesprijs is 2,40 euro. De Waal: 'De meeste golfballen kosten tussen de 50 cent en 5 euro. We zitten keurig in het middensegment.'

Jaarlijks gaan wereldwijd zo'n 1,5 miljard golfballen over de toonbank. Een aanzienlijk deel daarvan komt door misslagen in de natuur terecht. In 2010 berichtte The New York Times dat elk jaar alleen al in Amerika 300 miljoen ballen in het water en elders verdwijnen.

De Nederlandse Golffederatie (NGF) juicht de komst van de 'patatbal' toe. 'Ik ken de bal niet en heb er nog niet mee gespeeld. Maar als hij de eigenschappen heeft die wij als golfers graag zien, dan is dat alleen maar mooi', aldus NGF-directeur Jeroen Stevens.

Hij weet niet precies hoe milieuvervuilend de plastic ballen zijn, maar relativeert ook het probleem. 'Veel ballen worden al gerecycled. De ballen die uit vijvers worden gehaald worden later in het tweedehandscircuit als lakeballs verkocht.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden