Nieuwe gezichten in de Volkskrant

De week van hoofdredacteur Philippe Remarque.

Stephan Sanders. Beeld Marcel Wogram
Stephan Sanders.Beeld Marcel Wogram

Donderdag prijkte opeens Stephan Sanders op onze voorpagina, kek gekleed in spijkerjack met das en pet, voorzien van de woorden 'uw nieuwe columnist'. Een mooi moment voor mij.

Ik ben al jaren fan van zijn columns in Vrij Nederland: persoonlijk, scherp en lekker vaak over pijnlijk multicultureel ongenoegen, maar uit een genuanceerd gemoed. Ik ben blij dat hij nu elke twee weken voor de Volkskrant-lezers schrijft.

In de afgelopen jaren hebben we flink de nadruk gelegd op jong talent. Adjunct Corine de Vries goochelt met verlengde stages, potjes van Stichting de Volkskrant en zwangerschapsvervangingen om jonge journalisten zo lang mogelijk op te leiden en uit te testen. Dat heeft ons een rijke oogst opgeleverd: een aantal van hen is nu al correspondent geworden.

Maar bewezen talent is ook niet te versmaden. Enkele sleutelposities bij de Volkskrant worden bekleed door mensen die van buiten zijn gekomen: Chris Buur (chef van V en Sir Edmund) was hoofdredacteur van de VARAgids, chef digitaal Laurens Verhagen van nu.nl. Kustaw Bessems (chef Vonk en crossmedia) kwam van de Pers, waar we ook vormgever Koos Jeremiasse, redacteur Dirk-Jacob Nieuwboer, columnist Peter Middendorp, freelancers Julien Althuisius en Persis Bekkering en sportredacteur Iwan Tol vandaan hebben. Onze chef wetenschap Tonie Mudde komt van Quest (waar ook onderwijsverslaggever Rik Kuiper werkte). Wetenschapsredacteur Maarten Keulemans was hoofdredacteur van wetenschapsblad NWT. Het boeiende verhaal over Geert Wilders is geschreven door politiek redacteur Frank Hendrickx, voorheen GPD-correspondent (Rusland en VS) en Haags verslaggever van het AD.

Onze chef Kunst en Media, Mark Moorman, komt van Het Parool, net als graphics-chef Thijs Balder, moderedacteur Bregje Lampe en Vonk-columnist Jonathan van het Reve. Van Trouw namen we China-correspondent Marije Vlaskamp en columnisten Asha ten Broeke en Elma Drayer over. Het Volkskrant Magazine wordt geleid door Corinne van Duin, ex- hoofdredacteur van Viva, en art director Jaap Biemans, die onder andere Intermediair maakte. Van NRC kwamen onderzoeksjournalisten Tom Kreling en Huib Modderkolk, columniste Margriet Oostveen en Moskou-correspondent Tom Vennink.

Koen Haegens. Beeld
Koen Haegens.Beeld

Deze week begon economieverslaggever Koen Haegens bij ons, met een portret van de Apple-beboetende Eurocommissaris en een stuk over de gratis-geld-voor-bedrijven-politiek van de ECB. Koen heeft zich bekwaamd in de financiële journalistiek bij de Groene Amsterdammer. Hij heeft prikkelende denkbeelden en kan ingewikkelde zaken helder uitleggen. Eerder deze zomer stapte van die redactie ook Hassan Bahara over. In augustus was hij meteen vervanger voor onze pagina 2-columnisten, en dat beviel ons zeer.

Maandag teken ik het contract van Robert van de Griend, Tegelwinnaar en adjunct- (en kortstondig hoofd-)redacteur van Vrij Nederland. Per 1 oktober gaat hij bij ons het soort diepgravende verhalen schrijven waar hij groot mee is geworden.

Hassan Bahara. Beeld anp
Hassan Bahara.Beeld anp

Van Vrij Nederland kwam eerder interviewster Carolina Lo Galbo. Binnenkort debuteert ook hun freelancer Kelli van der Waals in ons Magazine.

Een hele opsomming, maar het toont iets dat ik vanaf het begin van mijn hoofdredacteurschap nastreef: de Volkskrant als magneet voor talent. Niet uit snoeverij, maar omdat het lezen van de krant dan interessanter en leuker wordt.

Naast al die nieuwelingen zijn er heel veel journalisten die de Volkskrant al langer zijn kleur geven. Ik deel hier ter redactie best vaak bloemen uit aan jubilarissen. Laatst bleek eindredacteur Joep Verdonck 40 jaar in dienst te zijn.

Dat we zo veel mensen kunnen aannemen, ligt aan twee dingen. Ten eerste vertrekken er regelmatig journalisten. Zo luidden we onlangs onze onderzoeksjournalist Jeroen Trommelen uit, op zijn 59ste eervol gevraagd als hoofdredacteur van het nieuwe non-profit onderzoeksplatform Investico. Ten tweede gaat het goed met de oplage en de financiën.

Onze uitgever, van Thillo, beloofde zeven jaar geleden dat hij de redactie sterk zou houden, en hij houdt woord. Wij hebben elk jaar iets meer geld te besteden. De Volkskrant heeft rond de 190 mensen in vaste dienst en freelance nog eens dubbel dat aantal aan columnisten, journalisten, recensenten, fotografen, vormgevers, beeld- en internetredacteuren.

Ik weet dat het een wrange joodse grap is om iemand 'veel personeel' toe te wensen. Maar wij hebben veel plezier van deze extended family. De Volkskrant leeft van hun creativiteit en geploeter.

Robert van de Griend. Beeld
Robert van de Griend.Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden