Nieuwe Franse wet: geen modellenwerk zonder doktersbriefje

Om de catwalk op te mogen hebben modellen in Frankrijk straks een doktersbriefje nodig waarop staat dat ze een gezond gewicht hebben. Dat staat in een nieuwe wet die donderdag in Frankrijk is aangenomen. En niet alleen modellen worden verantwoordelijk gesteld voor het promoten van een gezond lichaamsbeeld. Volgens de wet moeten media die foto's publiceren van dunner (of dikker) gephotoshopte modellen deze voorzien van een 'gemanipuleerd-label'.

Beeld afp

Het medische certificaat van modellen moet verklaren dat hun gezondheid, en dan met name hun 'body mass index' (BMI), verenigbaar is met modellenwerk. Bureaus of agentschappen die mensen zonder zo'n verklaring in dienst nemen riskeren straks boetes van 75 duizend euro en celstraffen die tot zes maanden kunnen oplopen.

Het oorspronkelijke wetsvoorstel, dat in april werd ingediend, stelde simpelweg een minimaal BMI van 18 (bijvoorbeeld 55 kilo bij een lengte van 1,75 meter) voor modellen vast. Uiteindelijk hebben Franse wetgevers er toch voor gekozen om dokters te laten bepalen of iemand te dun is. Die kunnen dan naast het BMI ook factoren als leeftijd en lichaamsbouw meenemen.

Wanneer modellen in Frankrijk precies naar de dokter moeten om een medische keuring aan te vragen is nog niet duidelijk. De Franse regering wacht eerst een advies van Volksgezondheid over de juiste timing voor de maatregel af. De verordening die tijdschriften en andere media verplicht een label op gemanipuleerde foto's te plakken treedt op 1 januari 2017 in werking.

Beeld afp

Celstraffen van maximaal een jaar

In een eerdere versie van de wet stond ook dat het promoten van extreem dun zijn strafbaar zou worden, maar deze tekst werd later geschrapt. Die maatregel was bedoeld om zogeheten 'Pro-Ana' websites te verbieden, en zo te voorkomen dat anorectische mensen elkaar zouden aansporen zo min mogelijk te eten. Overtreders konden volgens dit wetsvoorstel celstraffen van maximaal een jaar krijgen. Kennelijk was dat onderdeel de Fransen toch te gortig.

Tegenstanders van een wet tegen Pro-Ana sites vinden dat een verbod de vrijheid van meningsuiting aantast. Volgens andere deskundigen zou het bovendien symboolwetgeving zijn. 'Anorexia loop je niet op via internet, of door te kijken naar mannequins of pro-anorexia sites', aldus de Franse psychiater Xavier Pommereau in april tegen de Volkskrant. 'De meisjes die op zulke sites zitten, zijn al ziek. We leven in een wereld die helemaal geïnternationaliseerd is. Deze beelden stoppen niet bij onze grenzen.'

Frankrijk is niet het eerste land dat anorexia in de modebranche probeert te bestrijden. Israël nam in 2012 een wet aan die ondergewicht bij modellen verbiedt, Italië en Spanje houden wetgeving achter de hand als de modebranche zichzelf niet weet te reguleren. Denemarken koos afgelopen mei voor een minder strenge aanpak en liet modemerken, bureaus, tijdschriften en fotografen via een 'ethisch charter' beloven modellen psychisch en lichamelijk te evalueren alvorens ze aan te nemen.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden