‘Nieuwe feiten’ in Deventer moordzaak

Ernest Louwes, die is veroordeeld voor de Deventer moordzaak, doet opnieuw een poging zijn zaak heropend te krijgen. Woensdag hebben zijn advocaten een verzoek ingediend bij de hoge raad, op basis van, naar hun zeggen, nieuwe feiten....

Van onze verslaggever Menno van Dongen

Louwes was de belastingadviseur van Jacqueline Wittenberg. Hij zou haar in 1999 hebben vermoord. Opiniepeiler Maurice de Hond is overtuigd van zijn onschuld. Hij kreeg het OM zover dat de zaak opnieuw werd bekeken, maar in juni bleek dat de zaak niet wordt heropend. Justitie twijfelt niet aan de schuld van Louwes.

Advocaat Geert-Jan Knoops heeft forse kritiek op het OM. ‘Men beloofde alles te doen om de waarheid te achterhalen. Die belofte is niet waargemaakt.’

Het dna van Louwes is aangetroffen op de blouse van het slachtoffer. Volgens justitie is het door geweld op de kleding gekomen, maar Knoops betwist dat. Uit nieuw Brits onderzoek, dat op zijn verzoek is verricht, blijkt dat niet kan worden uitgesloten dat genetisch materiaal op een andere manier is overgedragen. Dat kan zijn gebeurd tijdens zakelijk contact of door slordige omgang met bewijsstukken.

Het nieuwe dna-onderzoek leverde ook extra sporen op van Louwes, stelde het OM. Maar de advocaat vindt dat conclusies van dit onderzoek uit hun verband zijn getrokken en verkeerd zijn weergegeven door justitie. ‘De mededeling dat vijf nieuwe dna-contactsporen zijn aangetroffen, die overeenkomen met het profiel van mijn cliënt, is onjuist’. De sporen zijn volgens hem te vaag. Ze kunnen ook van een ander zijn.

De advocaat heeft ook kritiek op het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Informatie over sporen op de blouse is volgens hem te stellig gepresenteerd in de rechtszaal. ‘Het hof is onjuist en onvolledig geïnformeerd.’

Uit een interne notitie van het NFI, uit april dit jaar, trekt de advocaat de conclusie dat medewerkers van het Instituut overtuigd zijn van de schuld van Louwes. Hij wil dat een onafhankelijk laboratorium wordt ingeschakeld voor nader onderzoek. Dat verzoek is afgewezen door het OM.

Eerder maakte justitie bekend dat de blouse nader wordt geanalyseerd. Niet omdat wordt betwijfeld dat Louwes de dader is, maar omdat niet alle technische mogelijkheden zijn benut.

In zijn verzoekschrift aan de hoge raad citeert Knoops uitvoerig uit het onderzoeksrapport van het OM, dat geheim moet blijven. Het herzieningsverzoek is ter inzage gegeven aan journalisten. ‘Als dat niet mag, leven we in een bananenrepubliek’, zegt zijn kantoorgenoot Carry Knoops.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden