Nieuwe Fed-baas Yellen: kleine dame met groot IQ

Met Janet Yellen krijgt de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, voor het eerst in zijn 100-jarig bestaan een vrouw als voorzitter. Yellen geldt als een rustig en bedachtzaam bestuurder met een groot intellect en kennis van zaken. 'Een kleine dame met een groot IQ', aldus een van haar collega's in het bestuur van de Fed.

Janet Yellen in december naast haar voorgangers als hoogste baas van de Fed: Paul Volcker (de laatste Democraat die voor haar de functie uitoefende, van 1979 tot 1987), Alan Greenspan (1987-2006) en Ben Bernanke (2006-2014).Beeld getty

Yellen geldt als een gematigd Fed-bestuurder. Ze behoort niet tot de stroming economen die de bestrijding van inflatie ziet als het hoogste doel van de centrale bank. In plaats daarvan beschouwt ze werkloosheid, haar eigen specialisatie, als een grote bedreiging voor de Amerikaanse economie.

Stimuleringsprogramma
Algemeen wordt aangenomen dat het ruime monetaire beleid van de Fed onder Yellens leiding langer zal worden voortgezet dan bijvoorbeeld het geval zou zijn geweest onder oud-minister Lawrence Summers, die vorig jaar enige tijd werd genoemd als belangrijke gegadigde voor de post. De lage rente en het stimuleringsprogramma van de Fed leiden tot groei van de economie en de werkgelegenheid.

Summers trok zich medio september terug uit de race om de hoogste baan bij de Fed. Hij wist dat hij op onvoldoende steun kon rekenen in de Democratische fractie in de Senaat, die erg gecharmeerd bleek van Yellen. Ze was in een klap de gedoodverfde kandidaat om de huidige centralebankpresident Ben Bernanke op te volgen.

Sporen verdiend
Janet Louise Yellen werd in 1946 geboren in New York, studeerde economie aan de Brown-universiteit en promoveerde in 1971 aan de Yale-universiteit. Zij verdiende haar sporen vooral in de academische wereld, hoewel ze in de jaren 70 ook korte tijd als econoom bij de Federal Reserve werkte. Ze is getrouwd met collega-econoom George Akerlof, Nobelprijswinnaar in 2001.

In 1994 trad Yellen toe tot het bestuur van de Fed. Nadat zij van 1997 tot en met 1999 voorzitter was geweest van de raad van economisch adviseurs van toenmalig president Bill Clinton, keerde zij in 2004 terug in het centralebankwezen, ditmaal als voorzitter van de Federal Reserve Bank of San Francisco. Sinds 2010 is Yellen bestuurslid en vicevoorzitter van het hoofdbestuur van de Fed.

Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden