Nieuwe eigenaar wil HI naar de beurs brengen Begemann verkoopt Holec International aan bank UBS

De Begemann Groep verkoopt Holec International in Hengelo aan de Union Bank of Switzerland (UBS). Ook het management van Holec International zal deelnemen in het eigen bedrijf, maar UBS wilde niet zeggen hoe groot het belang van de directeuren zal zijn....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Een deel van Holec International blijft buiten de deal. Het gaat om Holec Power Protection, ook in Hengelo, waar 150 mensen werken. Noch Begemann noch UBS wil zeggen op wiens verzoek Power Protection buiten de deal blijft.

Holec International houdt zich bezig met apparaten voor laagspanning en middenspanning, en omvat verder Holec Algemene Toelevering. Er werken in totaal 1500 mensen, en de omzet van het te verkopen bedrijf bedraagt ongeveer 300 miljoen gulden. Volgens Begemann maakt het bedrijf winst, maar cijfers geeft het niet.

Volgens adviseur en grootaandeelhouder van Begemann, Joep van den Nieuwenhuyzen, heeft de transactie geen gevolgen voor de werkgelegenheid. Hij wil de verkoop nog dit jaar rond krijgen. Maar een woordvoerder van UBS wilde niet ingaan op de vraag of er bij Holec International nog reorganisaties moeten worden doorgevoerd.

UBS wil het bedrijf enige tijd in portefeuille houden en naar de beurs brengen als de tijd rijp is. Dit is een handel waarin de Zwitserse bank bedreven is. Dit jaar werd het Deense bedrijf Nortank naar de beurs gebracht, twee jaar nadat het door UBS was overgenomen. Ook in Nederland is de bank al actief. Dit jaar kocht het een fors belang in Bleckmann, een dochteronderneming van Frans Maas die zich bezighoudt met transport van textiel. Verder heeft UBS nog een belang in een dassenfabriek in Nederland, maar de woordvoerder wil niet zeggen welke dat is. Beide belangen zijn tijdelijk en zullen te zijner tijd via de beurs worden verkocht.

Hoe lang het zal duren voor Holec International naar de beurs kan, wilde een woordvoerder niet zeggen. 'Het is onwaarschijnlijk dat het korter zal duren dan tien maanden, maar ook onwaarschijnlijk dat het langer duurt dan tien jaar', verduidelijkte hij nauwelijks.

Volgens Van den Nieuwenhuyzen was er veel belangstelling voor Holec International. Er werd met zeker tien tot twaalf bedrijven gesproken.

De vakbonden, die woensdagavond zijn geïnformeerd, twijfelen aan de toezegging dat de werkgelegenheid geen gevaar loopt. Om het bedrijf beursrijp te maken, zal de Zwitserse bank nog wel een en ander willen veranderen, zo verwacht N. Eek Timmerman van de Industriebond FNV. 'Dat doet mij vrezen voor de gevolgen voor de werkgelegenheid. Dat het banen kost op termijn, daar ben ik bijna van overtuigd.'

Begemann is druk bezig met een verkoopprogramma. Zo verkocht Begemann in enkele jaren tijds Bredero Price, Smit Trafo (aan ABN Amro die het vervolgens naar de beurs bracht), Holec Hoogspanning (aan het Oostenrijkse concern Elin), de boedel van RDM (aan de zakenman Baris uit Spijkenisse), en de drukvatenfabriek Oisa-MFL (aan het Franse BSL) en in de zomer dit jaar DocData (aan het management). De verkoop van de versnellingsbakkenfabriek VCST, vroeger Volvo Car, is onderweg. Volgens Begemann zijn hierover gesprekken met verschillende gegadigden gaande, maar het concern wil niet kwijt hoe lang de verkoop nog op zich zal laten wachten.

Begin dit jaar maakte Begemann bekend een desinvesteringprogramma te willen uitvoeren ten einde de schulden van de groep met minstens 200 miljoen terug te brengen. Of die operatie rond is na de verkoop van Holec International, wil het concern niet zeggen.

Holec International heeft na enkele moeilijke jaren de weg omhoog teruggevonden. Vorig jaar eindigde het bedrijf nog op een verlies van vijf miljoen gulden. Bij een reorganisatie in 1994 zijn driehonderd banen geschrapt. Dit jaar maakt HI waarschijnlijk weer winst. Van den Nieuwenhuyzen meldde al eerder dat het resultaat zich 'in positieve zin' ontwikkelde.

Een zwak onderdeel binnen HI is Trafo. 'Daar loopt het niet zo lekker', aldus Eek Timmerman van de Industriebond FNV. Ook zal bijvoorbeeld Holec Algemene Toelevering - leverancier aan laagspanning en middelspanning - efficiënter en goedkoper moeten gaan werken en eventueel een derde markt dienen te zoeken. Nu al sluiten laagspanning en middelspanning mondjesmaat contracten met externe leveranciers.

De Industriebond FNV houdt nog rekening met verrassingen in de transactie. 'Er zijn nog een heleboel pijnpunten in de onderhandelingen tussen Begemann en UBS', aldus Eek Timmerman. Een ervan vormen de contracten met de afnemers. De Zwitserse bank wil de contracten op dezelfde voorwaarden voortzetten. Zo is een groot Duits elektronicaconcern een forse afnemer bij HI. 'Als dat gaat aansturen op wurgcontracten, dan komen de kaarten voor UBS misschien heel anders te liggen.'

In Hengelo is nog een andere vestiging van Holec, Holec Projects geheten. Dat bedrijf, niet bij deze transactie betrokken, doet aan grote projecten op elektriciteitsgebied. Holec Projects zet jaarlijks ongeveer tweehonderd miljoen gulden om met vijfhonderd werknemers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden