Update

Nieuwe DWDD-spin-off dagelijks op plek NOS op 3

Nederland 3 komt vanaf het nieuwe jaar dagelijks om 22:30 uur met een nieuw programma uit de koker van de DWDD-redactie: De Wereld Leert Door. Matthijs van Nieuwkerk voert hierin dagelijks 12 minuten lang een gesprek met wetenschapper. Hiervoor moet het dagelijkse NOS op 3-journaal wijken.

Matthijs van Nieuwkerk Beeld ANP
Matthijs van NieuwkerkBeeld ANP

Het gaat om De Wereld Leert Door, een nieuwe spin-off van VARA's De Wereld Draait Door. Presentator Matthijs van Nieuwkerk spreekt hierin vanaf 14 januari dagelijks met een wetenschapper over zijn of haar onderzoek. 'Per dag komen we meer te weten over de even wonderlijke als complexe wereld waarin we leven', verduidelijkt de VARA. 'Uit alle wetenschappen zullen jonge en oude beoefenaars komen vertellen wat hun nieuwsgierigheid is en wat hun inspanningen opleveren. Van professoren tot promovendi, van prijswinnende wetenschappers tot excellente jonge onderzoekers. Zij zullen allemaal een keer te gast zijn in 'De Wereld Leert Door'.

Nieuwe formats
De redactie is al geruime tijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe formats rond DWDD, zoals de hoorcolleges in University. Het nieuwe format is niet live, maar wordt vlak voor de dagelijkse live-uitzending van DWDD opgenomen, in een aangepast decor, maar met hetzelfde publiek.

NOS
De Publieke Omroep meldt dat NOS op 3 - het dagelijkse jongerenjournaal - voortaan even na elven zal worden uitgezonden, vlak na Pownews. 'Wij denken dat NOS op 3 op een later tijdstip meer in een behoefte voorziet', meldt een woordvoerder van de NPO.

Concept
NOS op 3 is nu nog dagelijks om half elf te zien, maar trekt daar te weinig kijkers. Het programma wordt voortaan om 23:10 uur geprogrammeerd. De omroep blijft wel in het concept - waarin ook radiobulletins en een website zijn opgenomen - geloven. Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws: 'NOS op 3 gaat niet verdwijnen. Wel zijn we als altijd in gesprek over de inhoud van het programma om nog meer in te spelen op de behoefte van de kijker. Maar de basis blijft hetzelfde.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden