Nieuwe directeur van Olivetti wil productie van computers staken

Het vertrek van Carlo De Benedetti heeft bij Olivetti geen rust gebracht. De nieuwe sterke man van het concern, Francesco Caio, wil af van de personal computers, de divisie waardoor Olivetti groot is geworden....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Caio zoekt voor de productie van pc's een 'ander huis'. Het is niet duidelijk of hij de hele divisie wil afstoten of dat hij een partner zoekt. Hij heeft verzekerd dat deze operatie geen banen zal kosten, maar de vakbonden zijn in staat van alarm. Hulp van de staat wil hij niet, en zeker niet van het grote staatstelecommunicatieconcern STET.

Olivetti moet zich volgens Caio gaan toeleggen op toren telecommunicatie en diensten. Dat betekent dat het zwaartepunt verschuift naar Omnitel, de succesvolle producent-exploitant van zaktelefoons.

Vorige week dinsdag trad De Benedetti af als president van Olivetti. Dat deed hij, zei hij tegen de buitenwereld, omdat hij had gefaald het bedrijf uit de dieprode cijfers te halen. In werkelijkheid was zijn aftreden de ontknoping van een scherp conflict met Caio, die hijzelf twee maanden eerder had aangetrokken als managing director.

Dat conflict ging over de strategie die Caio wilde volgen om Olivetti uit de crisis te halen: een akkoord met de schuldeisers en een snelle ommezwaai van de computers naar de telecommunicatie. De Benedetti vond dat onaanvaardbaar en wilde Caio tot aftreden dwingen. Maar deze had de steun van de grote Engelse en Amerikaanse banken die sinds eind vorig jaar grootaandeelhouders zijn.

De sterke indruk bestaat dat Caio het vertrek van De Benedetti heeft 'gekocht' door manipulaties met het laatste halfjaarverslag. Daardoor ontstond een geflatteerd beeld over de gezondheidstoestand van het concern. Dat was teveel voor de kersverse algemeen directeur Renzo Francesconi, die net naam had gemaakt als grote schoonmaker in de publieke omroep RAI.

Daags na De Benedetti nam ook Francesconi ontslag. 'Over strategieën kun je bemiddelen', zei hij, 'maar niet over cijfers en de kas.' Te veel stress, reageerde Caio meewarig. Maar toen Francesconi toelichtte dat het halfjaarverslag een veel te rooskleurig beeld gaf van de schuldensituatie, diende Caio tegen zijn 'gestresste' ex-rechterhand, die hijzelf had aangenomen, een klacht in.

De commissie van toezicht op de effectenbeurs van Milaan, waar de Olivetti-aandelen sinds begin dit jaar met ruim vijftig procent zijn gekelderd, heeft tekst en uitleg geëist over dit schandaal en over beursspeculatie dank zij voorkennis. De noteringen, die vlak na het vertrek van De Benedetti pijlsnel stegen en na het vertrek van Francesconi even pijlsnel daalden, werden opgeschort.

Op het festival van de linkse regeringspartij PDS in Modena onthulde Caio zondag de nieuwe strategie van Olivetti. Daarna vloog hij naar Londen om de banken gerust te stellen over de affaire-Francesconi. Gisteren mocht Olivetti op de beurs weer meedoen. Het is geen succes geworden. Na koersdalingen van meer dan twintig procent werd het fonds herhaaldelijk uit de handel genomen. Later op de dag werd besloten de koers tot dinsdag op te schorten. De laatste koers van het aandeel bedroeg 600 lire. Dat was 167,40 lire minder dan op vrijdag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden