Update

Nieuwe dienstregeling NS zonder gele spoorboekje

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen rijden vanaf vandaag volgens een nieuwe dienstregeling.

ANP
ANP Beeld
ANP

Voor het eerst in honderd jaar gebeurt dat zonder papieren spoorboekje. De nieuwe vertrektijden van de treinen zijn vanaf zondag alleen nog maar op internet te vinden. Voor mensen die dat onhandig vinden, liggen er ook nog printjes per traject op de grote stations. Vooralsnog zijn deze geprinte versies kosteloos verkrijgbaar.

De eerste dag van de nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen 'verloopt gladjes'. Dat meldde een woordvoerder van de NS zondag rond het middaguur.

Exemplaren
De NS heeft besloten tot het afschaffen van het gele spoorboekje omdat er de afgelopen jaren steeds minder exemplaren werden verkocht. Vorige jaar gingen er volgens de NS nog maar 18.000 over de toonbank. Volgens reizigersplatform treinreiziger.nl zouden in het laatste jaar echter 70.000 exemplaren zijn aangeschaft. Beide organisaties stellen wel dat nog slechts 1 procent van de reizigers het papieren boekje gebruikte om de vertrek- en aankomsttijden op te zoeken.

Consumentenorganisaties zoals Rover, de ANWB en studenten- en ouderenorganisaties verenigd in het Locov, spraken zich in een advies uit tegen de afschaffing van het papieren spoorboekje. Volgens hen worden vooral ouderen die geen internet gebruiken er de dupe van.

Nieuw station
In de nieuwe dienstregeling is één nieuw station opgenomen: Houten-Castellum, tussen Houten en Culemborg. Hier stopt in beide richtingen vier keer per uur een trein. Het was de bedoeling dat zondag ook in Emmen een nieuw station in gebruik zou worden genomen. Omdat de omgeving van het station nog niet klaar was, hebben de NS en de gemeente besloten het station later in gebruik te nemen. Station Tilburg-West heet vanaf zondag Tilburg-Universiteit.

Verder is er een aantal aanpassingen doorgevoerd op de nachtroutes. Vanaf Eindhoven rijden er 's nachts alleen nog op vrijdag en zaterdag treinen naar Utrecht en Rotterdam. Het nachttracé tussen Tilburg en Den Bosch is opgeheven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden